Suroviny
- celé kuře (o váze 1,2 kg) 1 ks
- šalotka (nahrubo nasekané) 8 ks
- citronová tráva 2 stonky
- zázvor (čerstvý, nakrájený na plátky) kousek velikosti 8 x 2 cm
- česnek 6 stroužků
- kurkuma (mletá) 3 lžičky
- mletý koriandr 1 lžička
- rostlinný olej 2 lžíce
- rajčata (nahrubo posekané) 1 ks
- kokosové mléko 250 ml
- rýžové nudle (tenké) 150 g
K podávání
Postup přípravy
- Dejte kuře do většího kastrolu s polovinou šalotky, citronové trávy, zázvoru a 2 stroužky česneku. Zalijte 3 litry studené vody, přiveďte k varu a pomalu vařte 50 minut. Sbírejte pěnu. Odstavte a nechte 20 minut chladnout. Vyndejte kuře, vývar přeceďte. Kuřecí maso natrhejte na větší kousky a dejte stranou.
- Do mixéru dejte zbylou šalotku, zázvor, česnek, kurkumu, koriandr a jednu lžíci oleje. Rozmixujte na pastu.
- V kastrolu rozehřejte olej na střední teplotu, přidejte pastu a zbylou citronovou trávu. Smažte 5 minut. Zalijte vývarem z kuřete a přiveďte k varu. Přidejte rajče a bílé části jarní cibulky, pomalu vařte 20 minut. Přidejte kuře, kokosové mléko a vařte ještě 3 minuty. Dochuťte solí a pepřem.
- Mezitím uvařte rýžové nudle (2 minuty), zceďte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat.
- Přelijte horkou polévku do polévkové mísy. Okolo ní dejte na stůl v miskách zbylé suroviny k podávání.
- Každý si pak dá do misky trochu uvařené rýže, trochu nudlí a fazolových výhonků. Přelije horkou polévkou. Nahoru přidá smaženou šalotku a zelenou jarní cibulkou. Podle chuti zastříkne limetovou šťávou a přidá sambal oelek nebo chilli papričky.