Suroviny
- hovězí maso 1 kg
- čedar 125 g
- pepř 1 dávka
- cibule 2 kusy
- česnek 2 kusy
- parmezán 30 g
- lasagne 175 g
- olivový olej 2 lžíce
- hladká mouka 90 g
- hovězí vývar 30 ml
- rajče 6 kusy
- rajčatová passata 1 dávka
- rajský protlak 6 lžic
- cukr 1 lžička
- černý pepř 1 dávka
- máslo 60 g
- mléko 500 ml
- hořčice 1 lžička
- muškátový oříšek 1 špetka
Postup přípravy
Na rozehřátém oleji osmahneme cibulku, přihodíme maso a smažíme, dokud není hnědé
Přidáme mouku, česnek a asi minutku mícháme
Přilijeme vývar, přidáme nadrobno nakrájená rajčata, protlak, pepř, cukr a sůl
Na mírném ohni vaříme hodinu a stále podléváme
Uděláme si bešamel
Rozpustíme máslo, přidáme mouku a vaříme za stálého míchání minutu
Sundáme z ohně, vmícháme mléko, vrátíme na oheň a vaříme do zhoustnutí
Vmícháme muškátový oříšek, sůl, hořčici a pepř
Vymažeme zapékací misku
Vyložíme ji pláty lasagní, které jsme si předvařili al dente, nebo použijeme druh, který se nemusí vařit
Pastu pomažeme trochou passaty (hustý neslazený rajský protlak), na to dáme masovou omáčku a na to bílou omáčku, nakonec posypeme sýrem a opět položíme těstoviny
Opakujeme dvakrát, abychom skončili sýrem, kterého nahoru dáme nejvíc
Pečeme 45–50 minut na 190 stupňů