Na kaši
- brambory 5 kus
Head
- slanina 100 g
- mrkev 1 kus
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužek
- žampion 250 g
- šalotka 15 kus
- pepř 1 špetka
- olej 3 lžíce
- máslo 1 kus
- bobkový list 1 kus
- tymián 1 snítka
- hladká mouka 3 lžíce
- červené víno 500 ml
Postup přípravy
Ve velkém (nejlépe litinovém) kastrolu osmažíme nasucho slaninu s mrkví a nakrájenou velkou cibulí
Pokud je slanina libovější, přidáme kousek másla a opékáme, dokud není zelenina měkká
Ke konci přidáme i česnek
Mezitím si připravíme maso: mouku promícháme s pepřem a obalíme v ní kousky masa
Jakmile je zelenina měkká, vyjmeme ji (nejlíp to jde děrovanou naběračkou)
V hrnci rozpálíme stolní olej a maso na něm opečeme ze všech stran
Maso zalijeme vínem, do hrnce vrátíme zeleninovou směs se slaninou, přidáme bylinky a sůl
Vaříme napůl odkryté na velmi mírném plameni alespoň dvě hodiny
Zatímco hovězí probublává, oloupáme si cibulky a žampiony omyjeme, osušíme, ale neloupáme
Vložíme je na plech, zastříkneme olivovým olejem, promícháme lžící tak, aby všechno bylo zhruba stejně pokryto olejem, a 30–40 minut pečeme v troubě nastavené na 180 °C (u horkovzdušné na 160 °C)
Na posledních asi dvacet minut vaření přidáme k hovězímu opečené houby s cibulí
Brambory na kaši oloupeme, nakrájíme a totéž uděláme s celerem
Uvaříme v osolené vodě
Na másle si orestujeme cibulku a česnek a nakonec prošťoucháme nebo rozmícháme s kouskem másla a kapkou smetany na hladké pyré
Vytvarujeme a můžeme ozdobit natí z cibulky