Pšeničný kvásek
- hladká mouka (pšeničná, tmavá, typ 1050) 50 g
- kvásek (pšeničný kvásek sušený, lze nahradit žitným kváskem) 5 g
- voda 50 ml
Těsto
- sušená rajčata (v oleji) 250 g
- bazalka (čerstvá) 3 svazky (asi 125 g lístků)
- droždí 10 g (asi 1/4 kostky)
- voda 275 ml
- polohrubá mouka (pšeničná, světlá, typ 550) 500 g
- sůl 10 g (asi 2 lžičky)
- olivový olej 3 lžíce
Navíc
- olivový olej (do mísy na těsto)
- mouka (na práci)
Postup přípravy
- Den předem na pšeničný kvásek dobře promíchejte mouku s kváskem. Směs přikryjte a nechte kvasit při pokojové teplotě 15–20 hodin.
- Následující den nechte okapat sušená rajčata (olej zachyťte) a nakrájejte je na nudličky. Bazalku omyjte, osušte a lístky najemno nakrájejte.
- Na chlebové těsto rozpusťte droždí v míse s vlažnou vodou. Přidejte mouku, sůl, kvásek a na závěr olivový olej. Vše důkladně promíchejte. Těsto hněťte v robotu 10 minut (3 minuty na pomalý, 7 minut na rychlý stupeň) nebo ručně. Až na závěr opatrně zapracujte nakrájená rajčata a bazalku.
- Velkou mísu vytřete olivovým olejem. Přidejte těsto a přikryté nechte kynout při pokojové teplotě 1–1 ½ hodiny.
- Vykynuté těsto přeneste na pomoučenou pracovní plochu, rozpůlte a podélně vytvarujte. Části těsta vložte na plech s pečicím papírem, přikryjte a nechte kynout při pokojové teplotě dalších 30 minut.
- Mezitím předehřejte troubu na 250 °C (horkovzdušné pečení se nedoporučuje). Současně ohřívejte plech zkropený vodou. Po dosažení potřebné teploty horký plech vyjměte, chleby zasuňte do horké trouby (doprostřed) a teplotu snižte na 220 °C. Chleby pečte asi 30 minut dozlatohněda. Ještě horké je potřete zachyceným rajčatovým olejem.