Kérm
- šalotka 1 ks
- brambory 350 g
- máslo 40 g
- bílé víno (suché) 100 ml
- zeleninový vývar 1 litr
- smetana ke šlehání 100 ml
- rukola 125 g
- muškátový oříšek 1 špetka
- crème fraîche 4 lžíce
- sůl
- bílý pepř (čerstvě namletý)
Krutony
- rohlík 1 ks
- olivový olej 1–2 lžíce
Postup přípravy
- Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci zahřejte máslo, vsypte šalotku a míchejte, až zesklovatí.
- Zalijte ji vínem a nechte ho odpařit. Přidejte nakrájené brambory, zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nezměknou, zhruba 20 minut.
- Mezitím připravte krutony. Troubu předehřejte na 180 °C, plech vyložte pečicím papírem. Rohlík nakrájejte na 5mm plátky. Rozložte je na připravený plech, zakápněte olejem a pečte dozlatova zhruba 4 minuty. Pozor, ať je nespálíte.
- Když jsou brambory měkké, přilijte smetanu a přidejte rukolu (pár lístků si nechte na ozdobu). Nechte 2 minuty povařit, hrnec odstavte a polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Dochuťte solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.
- Servírujte do hlubokých talířů s lžící creme fraîche a krutony. Na závěr ozdobte lístkem rukoly a zakápněte olejem.
PRIMA TIP: Besky doporučuje bílý Kampotský pepř, který se pěstuje v oblasti Kampot v Kambodži, podle které dostal i své jméno. Jedná se o ručně loupaná jadérka zralého červeného pepře, která se následně suší na slunci. Šéfkuchaři a gurmáni si cení jeho vybrané chuti s lehkou pálivostí a výjimečnou vůní s nádechem muškátového oříšku, cedru a černého čaje.
Delikátní rukolový krém podle Besky Zdroj: Vaříme nebesky
Vyzkoušejte i smetanovou pórkovou polévku s bramborem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE