Těsto
- máslo 150 g
- cukr 100 g
- žloutek 2 ks
- hladká mouka 250 g
- sůl špetka
Náplň
- jablka (očištěná) 600 g
- cukr krupice 80 g
- vanilkový lusk 1 ks
- mletá skořice 1 lžička
- voda 150 ml
- vanilkový pudink 1/2 pytlíčku
Ozdoba
- jablka (na plátky) 1 ks
- vanilkový cukr
- meruňkový džem
- voda
Postup přípravy
- Nejprve zpracujte těsto. Odvažte si máslo, přidejte cukr a hladkou mouku.
- Přidejte špetku soli a nakonec žloutky.
- Těsto se bude drolit do žmolenky, ale vše se nakonec krásně zapracuje do tuhého těsta, podobného těstu na cukroví.
- Kdyby náhodou ne, přidejte lžíci vlažné vody.
- Nyní dejte těsto odpočívat do lednice, aby zatuhlo a dobře se s ním pracovalo.
- Mezitím připravte jablka a náplň. Jablka si oloupejte, zbavte jádřinců a pokrájejte na cca 0,5 cm velké kostičky.
- Odměřte si vodu a rozmíchejte v ní pudinkový prášek.
- Vložte jablka do hrnce, přidejte cukr, vanilkový extrakt a skořici.
- Vše vařte, dokud se voda z půlky neuvaří. Nesmí to být moc suché ani řídké. Asi jako pudink s jablky.
- Směs odstavte, vystelte formu pečicím papírem a rozprostřete těsto na dno a na strany.
- Dejte rozehřát troubu na 180 stupňů.
- Teď si připravte jablka na ozdobu. Takže oloupejte 2 jablka, zbavte jádřinců a pokrájejte na plátky.
- Do dortové formy přidejte směs z jablek a navrch klaďte plátky jablek do spirály.
- Nakonec jablka posypejte vanilkovým cukrem a pečte cca 30 minut. Těsto bude zlatavé a jablka lehce opečená.
- Nakonec ještě horký koláč pokapejte směsí z meruňkové marmelády a vody a nechte důkladně vychladnout, nejlépe přes noc v ledničce.