Suroviny
Postup přípravy
1
Oloupeme si cibuli a necháme ji vcelku
Oškrábeme si mrkev a nakrájíme ji na plátky
Orestujeme ji na troše oleje, přidáme na kostičky nakrájený celer, předem namočené houby i s nálevem a podle potřeby podléváme
Přidáme na drobné kostky nakrájené brambory, poté sůl, pepř, kmín, majoránku a popřípadě podravku
Přidáme hrášek a necháme jej trochu povařit, polévku doplníme trochou másla
2
Na housky si nejprve připravíme kvásek
Do mísy přidáme prosátou mouku a přidáme špetku soli
Vedle do hrnečku dáme trošku cukru, trochu vlažného mléka a kostku rozdrobeného droždí
Necháme vykynout kvásek a poté smícháme s moukou
Přidáme jedno vejce, máslo dle potřeby, dolijeme mlékem a zaděláme na těsto
To přikryjeme utěrkou a necháme půl hodiny vykynout
3
Na vymazaný plech tvarujeme bochánky, které pomažeme rozšlehaným žloutkem
Poté ozdobíme kmínem, mákem nebo sezamem a necháme ještě chvilku kynout
Pečeme 10 – 15 minut na 180 – 200 stupňů dozlatova