Anglický máslový páj s bramborovou náplní z Lancastershiru

Moje hodnocení
2x

Jedna z nejznámějších specialit ze severu Anglie je známá i jako katolický nebo páteční koláč, neboť se podává v pátek, kdy katolíci nejedí maso. A je tak samozřejmě ideální pro všechny, kdo nejedí maso vůbec, pro ty, kdo mají rádi zajímavé a nepříliš finančně náročné recepty, které navíc krásně vypadají. I pro ty, kdo si stejně jako my myslí, že si britská kuchyně tak úplně svou špatnou pověst nezaslouží.

4 porce
90 minut
anglická

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Na těsto promněte mouku s máslem a sádlem pomocí prstů na drobenku. Přidejte vodu a nožem ji zapracujte do těsta a jakmile se začne těsto spojovat, rukama ho rychle prohněťte, aby v něm nezůstaly žádné suché kousky. Těsto zabalte do fólie a nechte 1 hodinu odpočívat v chladu.
  2. Brambory oloupejte a nakájejte na plátky. Povařte je 10 minut v lehce osolené vodě, sceďte je a nechte stranou. V pánvi rozehřejte 50 g másla a smažte na něm na plátky nakrájenou cibuli asi 10 minut, až zesklovatí, ale nezačne se zabarvovat.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C. odeberte dvě třetiny těsta a rozválejte na obdélník tloušťky zhruba padesátikoruny. Těstem vyložte obdélníkovou formu o rozměrech 20 x 30 cm.
  4. Na dno těsta rozestřete plátky brambor a pak cibule, navrch posypte zbylým máslem nakrájeným na kousky. Vše důkladně osolte a opepřete. Ze zbylého těsta vyválejte plát, kterým přikryjte náplň a v okrajích těsto dobře spojte k sobě pomocí prstů a vidličky.
  5. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a špičkou ostrého nože udělejte uprostřed asi 3 otvory, aby mohla při pečení unikat pára. Páj pečte asi 30 minut, až těsto zpevní a zezlátne.

Další zajímavé recepty, v kterých hraje hlavní roli máslo, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH

Vyzkoušejte také recept na oblíbené francouzské brambory podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty