Těsto
- hladká mouka 350 g
- sůl (jemná) 1 lžička
- máslo 75 g
- sádlo 75 g
- voda (ledová) 75 ml
- hladká mouka (na podsypání)
Náplň
Postup přípravy
- Na těsto promněte mouku s máslem a sádlem pomocí prstů na drobenku. Přidejte vodu a nožem ji zapracujte do těsta a jakmile se začne těsto spojovat, rukama ho rychle prohněťte, aby v něm nezůstaly žádné suché kousky. Těsto zabalte do fólie a nechte 1 hodinu odpočívat v chladu.
- Brambory oloupejte a nakájejte na plátky. Povařte je 10 minut v lehce osolené vodě, sceďte je a nechte stranou. V pánvi rozehřejte 50 g másla a smažte na něm na plátky nakrájenou cibuli asi 10 minut, až zesklovatí, ale nezačne se zabarvovat.
- Troubu předehřejte na 180 °C. odeberte dvě třetiny těsta a rozválejte na obdélník tloušťky zhruba padesátikoruny. Těstem vyložte obdélníkovou formu o rozměrech 20 x 30 cm.
- Na dno těsta rozestřete plátky brambor a pak cibule, navrch posypte zbylým máslem nakrájeným na kousky. Vše důkladně osolte a opepřete. Ze zbylého těsta vyválejte plát, kterým přikryjte náplň a v okrajích těsto dobře spojte k sobě pomocí prstů a vidličky.
- Těsto potřete rozšlehaným vejcem a špičkou ostrého nože udělejte uprostřed asi 3 otvory, aby mohla při pečení unikat pára. Páj pečte asi 30 minut, až těsto zpevní a zezlátne.
Další zajímavé recepty, v kterých hraje hlavní roli máslo, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH
Vyzkoušejte také recept na oblíbené francouzské brambory podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE