Tarte Tatin

Doba přípravy:
Tarte Tatin Foto:
Tarte Tatin
Foto: Naše francouzská kuchyně

Nemůžete si doma připravovat francouzské dezerty, aniž byste vyzkoušeli koláč sester Tatinových. Jakmile se trošku skamarádíte s výrobou karamelu, zjistíte, že je docela snadný. Vyberte pevná jablka výrazné chuti.

Suroviny
jablka 900 g
studené máslo nasekané na kousky 60 g
rozpuštěné máslo 60 g
balení kvalitního listového těsta 1 ks
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 °C.

2

Máte-li formu, kterou můžete dát na sporák, dělejte karamel přímo v ní (existují keramické formy přímo na tarte tatin a pracuje se s nimi skvěle). Pokud takovou formu nemáte, budete muset udělat karamel na pánvi a do formy přelít. Zahřívejte cukr, dokud nezískáte tmavší karamel. Vmíchejte studené máslo.

3

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a rozčtvrťte. Velmi těsně je naskládejte do formy na vrstvu karamelu vnější stranou dolů. Začněte od okrajů. Jablka dobře přitlačte do formy. Potřete rozpuštěným máslem. Pečte v troubě 30 minut.

4

Z listového těsta vyválejte kolo o trochu větší než forma a tloušťce asi 3 milimetry. Propíchejte vidličkou.

5

Formu s jablky vyndejte z trouby. Na povrch dejte listové těsto, okraje zatlačte dolů okolo jablek. Těsto ještě několikrát propíchněte špičkou nože, aby mohla při pečení unikat pára. Vraťte do trouby a pečte zhruba 40 minut dozlatova.

6

Nechte alespoň hodinu zchladnout ve formě. Na povrch těsta přiložte talíř a koláč obraťte. Koláč chutná nejlíp hodinu až dvě po upečení, dokud je ještě teplý a krásně křupavý. Dá se však bez větších potíží ohřát.

Historické okénko:

Tarte Tatin byl prý poprvé upečen v roce 1880 v hotelu Tatin v městečku Lamotte-Beuvron (asi 160 kilometrů jižně od Paříže). Hotel provozovaly dvě sestry, Stéphanie a Caroline Tatinovy.

Stéphanie Tatin, která se v hotelu starala o jídlo, byla jednoho dne hodně unavená. Začala dělat tradiční jablečný koláč, ale nechala jablka vařit s máslem a cukrem příliš dlouho. Nechtěla plýtvat a pokusila se koláč zachránit tím, že plácla těsto nahoru na jablka a dala je takhle dopéct do trouby. Když naservírovala obrácený koláč hostům, byla překvapená, jak moc jim chutnal. Ať to tak bylo nebo ne, příběh je to hezký. Asi to úplně pravda nebude, protože Antoine Carême popsal obrácené koláče, gâteaux renversées, ve své kuchařce Patissier Royal Parisien už o čtyřicet let dřív.

Ochutnejte Francii

Právě vychází francouzská kuchařka Martina a Jiřího Beránkových. Je první z řady kuchařek francouzských regionů LE MOUTON (Beránek). Jmenuje se NAŠE FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ, díl I., Paříž & Île de France.

Naše francouzská kuchyněChvíli jsme váhali, kterou část Francie vybrat pro první z našich francouzských kuchařek. Nakonec to ale bylo snadné. Pokud pojedete poprvé do Francie, pravděpodobně začnete v Paříži. V Paříži najdete kousek ode všeho. Paříž je jako tanečnice z Moulin Rouge, krásná, maličko dekadentní, trošku neslušná, má lesklou sukni i nějaké to očko na punčošce. Paříž je město na toulání. Paříž je město jídla, vína a lehoučké nálady. A jak řekla Audrey Hepburn – Paříž je vždycky dobrý nápad.

Věříme, že vás naše kuchařka inspiruje k cestě nebo k tomu, abyste si něco dobrého uvařili jako vzpomínku na cestu minulou.

Jídlo je v Paříži prostě všude. Kavárničky, boulangerie – voňavá pekařství, která pečou čerstvé pečivo dvakrát denně, bistra, brasserie, restaurace, trhy, lahůdkářské krámky. Projíst Paříží se prostě nelze. Tak ji spolu alespoň letmo ochutnejme.

Více info najdete na blogu Le Marché.

Knihu si můžete objednat v e-shopu JustSpice.cz

Vyzkoušejte i další "obrácený" koláč:

Recept

Ananasový tarte tatin Foto: isifa.com

Ananasový tarte tatin

Obrácený koláč objevily kdysi náhodou sestry Tatinovy. Dnes je to jeden z celosvětově oblíbených moučníků, které se dají vytvořit z různých druhů ovoce, ale i naslano. My ...

Videa

reklama

reklama