Pečený květák v orientálním stylu

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Pečený květák  Foto:
Pečený květák
Foto: Klára Michalová

Tento způsob přípravy květáku stojí určitě za vyzkoušení. Pečením se chuť této zeleniny výrazně promění, lehce zkaramelizuje a orientální koření mu dodá neuvěřitelný šmrnc. Podávejte jako přílohu k masu, nebo jako samostatné jídlo.

Nebojte se experimentovat s kořením, květák je jako houba, která nasákne všechny příchutě a promění je v lahůdku. Zázvor, koriandr, indické masaly či kari koření, to vše květáku sluší. Nezapomeňte na závěrečný postřik citronovou šťávou...

Pečený květák je moc dobrý samotný, ale skvěle funguje i jako přísada do klasického italského rizota nebo zamíchaný do těstovin. V tom případě ale volte jemnější koření, úplně si vystačíte se solí, pepřem a bylinkami.

Pečený květák  Foto: Klára Michalová

Pečený květák. Foto: Klára Michalová

 

Suroviny
květák 1 hlávka
velká cibule 1 kus
česnek 6 stroužků
olivový olej 4 lžíce
sůl
mletý římský kmín 1/2 lžičky
kurkuma 1/2 lžičky
mletá uzená paprika 1/2 lžičky
koření ras el hanout (lze vynechat) 1/2 lžičky
citron 1 kus
hladkolistá petržel
Postup
1

Květák omyjte a rozeberte na větší růžičky. V misce smíchejte olivový olej a všechno sypké koření. Na plech vyložený pečicím papírem dejte květákové růžičky, na klínky nakrájenou cibuli a na silné plátky nakrájený česnek. Zakapejte připravenou marinádou.

2

Předehřejte troubu na 200–220 ˚C a vložte do ní plech. Pečte 15 minut, pak obsah na plechu opatrně promíchejte a pečte dalších 10 minut.

3

Servírujte horké, pokapané citronovou šťávou a zasypané nasekanou petrželkou.

Pečený květák  Foto: Klára Michalová

Pečený květák. Foto: Klára Michalová

Pečený květák  Foto: Klára Michalová

Pečený květák. Foto: Klára Michalová

 

Videa

reklama

reklama