Bounty koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 10
Bounty koláč Foto:
Bounty koláč
Foto: Janina Černá / Cukrfree

Anglosaský hit, pojmenovaný po tyčince Bounty (kokosová v čokoládovém obalu), se v Janině podání zbavuje cukru i procesu pečení, což nechá plně vyznít jak chuti zbylých přísad, tak bezstarostnému přístupu k dezertům.

Pokud se snažíte ve svém jídelníčku omezit cukr, pořiďte si nové číslo časopisu Prima FRESH, kde najdete několik receptů z kuchařky Cukrfree autorky Janiny Černé:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Užijte si krásné jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu Prima FRESH plné nových, svěžích receptů, které je radost vařit, najdete v prodeji již od 8. března.
Suroviny
Spodní vrstva:
mandle 150 g
strouhaný kokos 75 g
kakaový prášek 2 lžíce
vejce 2 ks
kokosový olej 40 g
Kokosová vrstva:
mletý kokos 150 g
kokosové mléko nebo smetana ke šlehání 200 ml
kokosový olej 40 g
stévie podle chuti
Čokoládová vrstva:
čokoláda bez přidaného cukru nebo vysokoprocentní čokoláda 150 g
kokosový olej 1 lžíce
stévie podle chuti
Postup
1

Na spodní vrstvu předehřejte troubu na 150 °C. Mandle, kokos a kakaový prášek vložte do mixéru a společně mixujte, dokud z mandlí nevznikne jemná moučka. Do směsi z mandlí, kokosu a kakaa přidejte vejce a kokosový olej a vše důkladně promíchejte. Vzniklé těsto vložte do dortové formy o průměru 20 až 22 cm vyložené papírem na pečení. Pečte 20 minut a poté nechte úplně vychladnout.

2

Teď si připravte kokosovou vrstvu. Kokos, kokosové mléko (smetanu), kokosový olej a stévii vložte do menšího hrnce, vše důkladně promíchejte a na středním plameni pomalu zahřívejte. Vzniklé kokosové těsto vložte na vychladlou spodní vrstvu a pomocí lžíce ho opatrně přimačkejte a tvarujte. Koláč poté vložte na pár hodin do lednice (nebo na hodinu do mrazáku).

3

Teď přichází na řadu čokoládová vrstva. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu společně s kokosovým olejem. Rozehřátou čokoládu nechte alespoň 10 minut chladnout (čokoláda by měla být trochu hustší, aby nestékala po krajích koláče). Poté koláč od středu do krajů opatrně potřete čokoládou. Koláč nechte v ledničce vychladnout, dokud čokoládová vrstva neztuhne.

PRIMA TIP: Janina ve svých receptech samozřejmě nepoužívá klasický cukr, med ani sirupy, pouze stévii. Pokud si ale tak striktně příjem cukru nemusíte hlídat, klidně ho použijte.

Cukrfree kuchařka

Cukrfree kuchařka Foto:

Účelem této kuchařky napsané známou blogerkou není jen inspirace novými a pro některé i netradičními recepty a ingrediencemi. Je to hlavně důkaz toho, že i život bez cukru může být dlouhodobě udržitelný, a to bez jakéhokoli omezování. Je to též důkaz toho, že i život bez cukru může být skutečně sladký. Není to dieta, je to životní styl. Recepty v této knize jsou nízkofruktózové, většina z nich je také nízkosacharidová s větším obsahem tuků a všechny jsou zároveň bezlepkové. Zahrnují kompletní menu – snídaně, snacky, hlavní jídla, přílohy, dezerty…

Autorka Janina Černá se v roce 2015 díky svému blogu Cukrfree.cz stala objevem českého blogerského světa, kdy během pouhých několika měsíců „nasbírala“ tisíce příznivců. I to svědčí o tom, že téma cukru v naší stravě již není lhostejné mnoha lidem.

Vydalo nakladatelství CPress.

Videa

reklama

reklama