Hledáte nápoj, který neobsahuje laktózu a zároveň pomáhá při překyselení organismu? Seznamte se zázračnými účinky mandlového mléka!
Připravte si doma mandlové mléko a objevte jeho léčivou sílu
Zdravý „drink“ plný vitaminů skvěle chutná a nadchne i zaryté příznivce kravského mléka. Mandlový zázrak navíc snadno připravíte v pohodlí domova, takže hurá do toho!
Domácí mandlové mléko
INGREDIENCE:
150 g mandlí v BIO kvalitě
350 ml filtrované vody
POSTUP PŘÍPRAVY:
Mandle (ideálně v BIO kvalitě, můžete však použít i „normální“) vložte do větší misky a zalijte vroucí vodou. Přikryjte pokličkou a nechte „louhovat“ přibližně dvacet minut. Slijte, zbavte slupek a počkejte, až oschnou. Takto ošetřené mandle můžete buď nastrouhat, nebo je najemno namlít. Druhá varianta je rozhodně rychlejší a pohodlnější – stačit vám bude manuální strojek na mletí oříšků.
Do nádoby s přefiltrovanou vodou přisypte rozdrcené mandle, zakryjte pokličkou a nechte několik hodin odstát ve stínu a v pokojové teplotě. Nápoj čas od času zamíchejte. Výslednou směs přelijte do mixéru a mixujte na nejvyšší otáčky do chvíle, než se na mléce udělá hustá pěna. Nápoj přeceďte přes jemné sítko a nejlépe ihned podávejte.
Mandlovou drť, která vám po přípravě zbyde, nemusíte vyhazovat – najde uplatnění v koláčích či ovesné kaši. Hodí se také jako přísada do některých pomazánek.
Domácí mandlové mléko. Foto: Thinkstock
Pozitivní účinky mandlového „mléka“
1. neobsahuje laktózu ani cholesterol
2. pomáhá při překyselení organismu
3. je bohaté na nenasycené mastné kyseliny
4. patří mezi zdroje vápníku, draslíku a hořčíku
5. obsahuje vysoké množství vitaminu E, D a B
6. podporuje tvorbu mateřského mléka
7. má mírně projímavé účinky
8. obsahuje velké množství kyseliny linolové a fosforu, které zvyšují duševní výkonnost
Autor: Nela Kučerová