Plněná srnčí svíčková
Srnčí vývar
- bobkový list 1 ks
- nové koření 4 ks
- jalovec 3 ks
- voda (+ odřezky z masa) 500 ml
- sůl
- pepř
Houbová omáčka
- máslo 1 lžíce
- šalotka 1 ks
- mrkev 1 ks
- houby 2 hrsti
- sušené houby
- koňak 2 lžíce
- bobkový list 2 ks
- tymián 2 snítky
- vývar (srnčí nebo hovězí) 400 ml
- smetana 100 ml
Postup přípravy
- Brambory dobře omyjte a dejte uvařit doměkka do dobře osolené vody.
- Troubu rozpalte na 200 °C.
- Srnčí svíčkovou očistěte od přebytečných blan a vložte je do rendlíku, ve kterém si připravíte srnčí vývar. Zalijte 500 ml vody a přidejte všechno koření – bobkový list, nové koření, jalovec –, osolte a opepřete.
- Připravte náplň do svíčkové. Na pánvi na másle orestujte nadrobno nakrájenou šalotku a slaninu. Jakmile začnou zlátnout, přidejte nakrájený česnek a houby na menší kousky. K houbám přidejte snítku tymiánu, osolte a opepřete. Těsně předtím, než je náplň hotová, přidejte listy čerstvého špenátu a nechte je rychle zavadnout. Náplň nechte lehce vychladnout, bude se s ní pracovat mnohem lépe.
- V menší pánvi udělejte houbovou omáčku. Na pánvi rozpusťte máslo, na kterém orestujte na malé kostičky nakrájenou šalotku s mrkví. Po pár minutách přidejte nakrájené houby s houbami sušenými a vše zalijte koňakem. Nechte odpařit alkohol, přidejte bobkový list, tymián a zalijte srnčím vývarem. Přiveďte k varu a nechte zredukovat alespoň na polovinu.
- Srnčí svíčkovou rozřízněte, dobře osolte, opepřete a naplňte připravenou houbovou náplní. Pokud je potřeba, můžete si pomoci špejlí nebo párátkem, aby vám držela při sobě a nerozjela se. Na rozpálené pánvi pak svíčkovou opečte ze všech stran, aby se zatáhla, ale hlavně, aby chytla barvu. Svíčkovou pak vložte do rozpálené trouby na 7 minut, až bude maso pěkně dorůžova.
- Uvařené brambory sceďte a opečte na pánvi s máslem. Přidejte česnek i se slupkou a snítku tymiánu.
- K dokončení omáčky přidejte jen smetanu a nechte prohřát.
- Srnčí svíčkovou nakrájejte na cca 1 cm silné plátky. Podávejte s opečenými máslovými bramborami a houbovou omáčkou s koňakem.