Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zvěřina na červeném víně
Podzim a zima rozehrávají celou škálu možností toho nejlepšího masa z přírody, zvěřiny. Jeho průmyslovým chovem nezatížená, výrazná, jemně nasládlá chuť, minimum tuku a spousta cenných látek z něj činí ideální, zdravou a chutnou volbu. Klasická elegantní úprava pak nádherné, slavnostní zimní jídlo.
do 2 hodin
4 porce
Suroviny (4 porce)
- srnčí nebo dančí maso z kýty nebo plecka, nakrájené na kostky 1 kg
- mrkev, očištěná a nakrájená nahrubo 2 ks
- tuřín nebo pastinák, očištěný a nakrájený nahrubo 4 ks
- cibule, oloupaná a nakrájená nahrubo 2 ks
- řapíkatý celer, nakrájený nahrubo 3 řapíky
- olivový olej a máslo na smažení
- česnek, rozdrcený 1 stroužek
- hladká mouka promíchaná se solí a pepřem 5 lžic
- rybízové želé nebo jeřabinová či šípková zavařenina 2 lžíce
- suché červené víno 450 ml
- hovězí vývar 450 ml
- čerstvý tymián 2 snítky
- Bobkový list 1 ks
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a máslo a osmažte zeleninu dozlatova, trvá to asi 5 minut. Vsypte česnek a smažte ještě 1 minutu, pak dejte stranou. Zeleninu vyjměte děrovanou naběračkou a také nechte stranou.
- Nakrájené maso rovnoměrně promíchejte s ochucenou moukou – dobře to jde ve velkém plastovém sáčku, který uzavřete a obsah protřepete. Kastrol vraťte na oheň, přidejte do něj další olej a máslo a až se rozehřejí, po částech osmažte ze všech stran maso. Osmažené kousky vyndavejte děrovanou naběračkou a dávejte stranou k zelenině.
- Až bude všechno maso osmažené, do výpeku v kastrolu vmíchejte želé či zavařeninu, vlijte víno, dobře promíchejte a odvařte všechny přípečky. Pak vlijte vývar, přidejte tymián, bobkový list a vraťte maso se zeleninou. Je-li třeba, osolte a opepřete a směs uveďte do varu. Kastrol přikryjte, přesuňte ho do trouby a pozvolna nechte maso dusit asi 1 ½ hodiny, až bude zcela křehké. Pokud maso pustí hodně šťávy, nechte ji trochu odvařit.
PRIMA TIP: K takto upravené zvěřině můžete podávat třeba různé typy noků, široké nudle, šťouchané brambory, ale i knedlíky. Chcete-li omáčku ještě zjemnit, maso vyjměte a omáčku propasírujte, krátce povařte a do horké vmíchejte trochu studeného másla, pak do ní vraťte maso.