Suroviny
- srnčí maso (nebo dančí maso z kýty nebo plecka, nakrájené na kostky) 1 kg
- mrkev (očištěná a nakrájená nahrubo) 2 ks
- tuřín (očištěný a nakrájený nahrubo) 4 ks
- cibule (oloupaná a nakrájená nahrubo) 2 ks
- řapíkatý celer (nakrájený nahrubo) 3 řapíky
- olivový olej
- česnek (rozdrcený) 1 stroužek
- hladká mouka 5 lžic
- rybízový džem (nebo jeřabinová či šípková zavařenina) 2 lžíce
- červené víno 450 ml
- hovězí vývar 450 ml
- tymián 2 snítky
- bobkový list 1 ks
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a máslo a osmažte zeleninu dozlatova, trvá to asi 5 minut. Vsypte česnek a smažte ještě 1 minutu, pak dejte stranou. Zeleninu vyjměte děrovanou naběračkou a také nechte stranou.
- Nakrájené maso rovnoměrně promíchejte s ochucenou moukou – dobře to jde ve velkém plastovém sáčku, který uzavřete a obsah protřepete. Kastrol vraťte na oheň, přidejte do něj další olej a máslo a až se rozehřejí, po částech osmažte ze všech stran maso. Osmažené kousky vyndavejte děrovanou naběračkou a dávejte stranou k zelenině.
- Až bude všechno maso osmažené, do výpeku v kastrolu vmíchejte želé či zavařeninu, vlijte víno, dobře promíchejte a odvařte všechny přípečky. Pak vlijte vývar, přidejte tymián, bobkový list a vraťte maso se zeleninou. Je-li třeba, osolte a opepřete a směs uveďte do varu. Kastrol přikryjte, přesuňte ho do trouby a pozvolna nechte maso dusit asi 1 ½ hodiny, až bude zcela křehké. Pokud maso pustí hodně šťávy, nechte ji trochu odvařit.
PRIMA TIP: K takto upravené zvěřině můžete podávat třeba různé typy noků, široké nudle, šťouchané brambory, ale i knedlíky. Chcete-li omáčku ještě zjemnit, maso vyjměte a omáčku propasírujte, krátce povařte a do horké vmíchejte trochu studeného másla, pak do ní vraťte maso.