Suroviny
- smetana ke šlehání (33%) 80 ml
- čokoláda na vaření 100 g
- med 1 lžíce
- žloutek 1 ks
- vanilkový pudink (v prášku) 1 lžíce
- rum 1 lžíce
- listové těsto 500 g
- rozpuštěné máslo (na potření)
Poleva:
- bílek 1/2 ks
- citronová šťáva 2 lžíce
- moučkový cukr 60 g
Postup přípravy:
- Do malého kastrůlku nalijte smetanu, přiveďte k varu a ihned odstavte. Přidejte rozlámanou čokoládu a rozmíchejte dohladka. Přidejte med smíchaný se žloutkem, pudinkový prášek, rum a vše dobře promíchejte. Zakryjte fólií a nechte ztuhnout.
- Těsto mezitím rozválejte na obdélníkový plát cca 20×40 cm, potřete náplní a stočte do rolády. Položte ji na plech s pečicím papírem a konce spojte k sobě tak, aby vznikl věnec. Po celém obvodu ho pak nařízněte na jednotlivé dílky tak, aby vnitřní obvod věnce zůstal neprokrojený. Potřete ho rozpuštěným máslem a pečte ve vyhřáté troubě při 210 °C. Jakmile těsto začne zlátnout, teplotu snižte na 170 °C a pečte ještě asi 20 minut.
- Upečený věnec nechte krátce vychladnout a nakonec ho dozdobte polevou utřenou z bílku, citronové šťávy a cukru.
Hledáte tip na jednoduchý moučník? Pusťte si tento videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Tvarohová bábovka
Nebo zkuste další recepty z listového těsta: