Pstruh a čočka
- pstruh 1 ks
- olej
- černá čočka (beluga) 1 hrnek
- bobkový list
- česnek 1 stroužek
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Mrkvové pyré
- mrkev 500 g
- cukr krupice 20 g
- sůl
- voda 160 ml
- máslo 100 g
- smetana ke šlehání 400 g
Pesto
- natě (z mrkve) 150 g
- extra virgin olivový olej 125 g
- parmazán 50 g
- olej (parmazánový) 50 g
- slunečnicová semínka 125 g
- citronová kůra 10 g
- citronový olej 25 g
- česnek 5 g
- šalotka 5 g
Postup přípravy
- Na mrkvové pyré oloupejte mrkev a nakrájejte ji na kostky. Dejte ji do hrnce a přidejte cukr, sůl, vodu, máslo a smetanu. Vařte doměkka. Rozmixujte dohladka a směs propasírujte přes jemný cedník.
- Do rendlíku dejte vařit hrnek beluga čočky s vodou, spolu s bobkovým listem a stroužkem česneku. Vařte doměkka.
- Zpracujte dva svazky mrkve s natí. Nať z mrkve otrhejte, properte ve studené vodě a dejte prozatím stranou.
- Dvě mrkve oloupejte a na mandolíně nebo škrabkou nakrájejte na tenoučké dlouhé plátky a dejte je do ledové vody, aby se zkroutily.
- Připravte nálev v poměru 2:1:1 (voda/cukr/vinný ocet). Přiveďte k varu, ale nesvařujte! Dvě mrkve oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, která zalijte horkým sladkokyselým nálevem a nechte uležet alespoň 20 minut.
- Zbylé mrkve dobře omyjte a očistěte houbičkou bez saponátu! Neloupejte. Poté je podélně rozpulte. V míse je smíchejte s trochou oleje a soli - takto připravené je vložte do rozpáleného grilu či na pánev. Průběžně otáčejte doměkka (mrkví projede snadno párátko nebo špejle). Otáčejte jen tak rychle, aby se stihla mrkev pořádně opálit.
- Nyní se pusťte do pesta z mrkvové natě. Nať nasekejte nahrubo, vložte ji do mixéru, přidejte olivový olej, citronový olej, parmazánový olej, najemno nastrouhaný parmazán, najemno nakrájenou šalotku, česnek a opražená slunečnicová semínka, která jste opražili nasucho v troubě 15 minut na 150 °C. Vše promixujte do požadované konzistence a poté pesto vmíchejte do uvařené beluga čočky podle chuti.
- Na parmazánový olej seberte všechny ořezy/okraje parmazánu, které najdete, zalijte je v rendlíku řepkovým olejem jen tak, abyste je zakryli a nechte na mírném ohni pomalu táhnout asi jednu hodinu. Sceďte a vychlaďte.
- Ze pstruha připravte filety, osolte je, opepřete a opečte je na pánvi s pečicím papírem a olejem a vše servírujte.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE
Podívejte se, jak jednoduše vyfiletovat pstruha podle videonávodu s Ondřejem Molinou