Suroviny
- brambory 400 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- muškátový oříšek
- tymián 3 snítky
- rozmarýn 2 snítky
- česnek 1 stroužek
- sůl
- olej
- koňak
- parmazán 150 g
- vejce 2 ks
- zeleninový vývar 100 g
- hlíva královská 800 g
- červená cibule 2 ks
Postup přípravy
- Oloupané brambory uvařte se šlehačkou, zeleninovým vývarem, špetkou soli, nastrouhaným muškátovým oříškem úplně doměkka, až se brambory začnou rozpadat, smetanu nechte svařit. Poté přidejte nastrouhaný parmazán a rozmixujte. Přidejte vejce a znovu promixujte dohladka.
- Směsí naplňte formy na muffiny nebo máslem vymazané zapékací mističky, ty položte do hlubší formy na pečení a na dno nalijte trochu vody. Dejte péct do trouby předehřáté na 120 °C na cca 25 minut.
- Hlívu nakrájejte na kousky. Do pánve nalijte olej, přidejte cibuli nakrájenou najemno, prolisovaný česnek, nakrájenou hlívu, lehce orestujte, přilijte koňak a flambujte. Přihoďte nasekaný rozmarýn, tymián a zalijte zbytkem vývaru.
- Hotové muffiny vyklopte z forem a opečte lehce na pánvi, kvůli barvě.
- Na talíř naservírujte muffin s omáčkou z hlívy a dozdobte nastrouhaným parmazánem.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE