Suroviny
- hladká mouka 300 g
- moučkový cukr 70 g
- pekanové ořechy (mleté) 35 g
- vlašské ořechy (mleté) 35 g
- máslo 210 g
- vanilkový lusk (semínka) 1 lusk
Na dokončení:
- pudrový cukr 100 g
- vanilkový lusk (semínka) 1/2 lusku
Postup přípravy:
- Mouku a cukr prosajte na vál a zasypte oříšky. Na tuto směs nakrájejte na slabší plátky studené máslo a přidejte vanilku.
- Nyní je důležité pracovat pouze špičkami prstů a vytvořit pomyslnou drobenku. Nemělo by to zabrat déle než 5 minut. Těsto svižně hněťte do nepravidelné koule.
- Frezáž: Nyní je na řadě takzvaná „fraisage“. Jedná se o závěrečné hnětení těsta, kdy dochází k úplnému spojení tuku s moukou. Tato metoda vám zajistí křehkost výsledného cukroví.
- Těsto položte na lehce pomoučený vál. Hranou dlaně (ne celou dlaní, která je moc teplá) sklouzněte po části těsta asi 15 cm směrem od sebe. Hezky se rozmázne po válu, a to je přesně to, co potřebujete.
- Až bude celé těsto uhnětené, špachtlí/rukou z něj znovu vytvarujte nepravidelnou kouli a opakujte ještě jednou.
- Poté jej zase vytvarujte do koule a zabalte do dvou vrstev potravinové fólie. V lednici by mělo odpočívat minimálně 2 hodiny, ale lepší je nechat ho tam přes noc.
- Dokončení: Troubu si předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte na cca 5–6 mm a vykrajujte rohlíčky (kulatým vykrajovátkem to jde nejlépe). Nebo si můžete těsto postupně odtrhávat, vyvalovat „hady“ a krájet na rohlíčky. Já to střídám a dělám každý rok jinak.
- Pečte na plechu v troubě asi 12 minut dorůžova. Hotové rohlíčky nechte vychladnout na talíři – je to důležitý krok, jinak se cukr na rohlíčcích srazí a zvlhne.
- Po vychladnutí je „namáčejte“ v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou a uchovejte v zakryté nádobě na chladnějším místě.
TIP OD IVKY: Na začátku kuchařky Sladká najdete návod na domácí vanilkové cukry včetně moučkového. Pokud ho používáte, vanilkový lusk můžete vynechat nebo dát menší množství a zbytek si nechat na ostatní cukroví.