Těsto
- hladká mouka 210 g
- kakao 30 g
- moučkový cukr (cukr moučka) 70 g
- mleté neloupané mandle 40 g
- máslo 140 g
- žloutek (žloutky) 2 ks
- citronová kůra 1 špetka
- vanilka nebo vanilková pasta 1 špetka
- na špičku nože mletá skořice
Náplň
- moučkový cukr (cukr moučka) 100 g
- rum 1 lžička
- rybízová marmeláda 40 g
- opražené rozmixované lískové oříšky 150 g
- tmavá čokoládová poleva k namáčení
- půlky ořechů nebo mandle na ozdobu
Postup přípravy
- Z uvedených surovin vypracujte těsto, zabalte ho do potravinové fólie a uložte odpočinout do chladničky, ideálně do druhého dne. Troubu předehřejte na 170 °C a připravte si plechy, vyložené papírem na pečení. Z těsta vyválejte plát a vykrájejte kolečka, přeneste na plech. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte asi 8 minut. Po upečení nechte vychladnout.
- Na náplň spolu promíchejte uvedené suroviny na hutnější krém. Potřete jím upečená kolečka a slepte. Nechte ztuhnout, nejlépe do druhého dne. Namáčejte do připravené čokoládové polevy a ozdobte vlašskými ořechy nebo mandlí.
PRIMA TIP: Nespoléhejte na hotové polevy, připravte si vlastní ze 100 g rozpuštěné kvalitní tmavé čokolády a 15 g rozpuštěného kakaového másla, které spolu promíchejte ve vodní lázni. Před použitím polevu trochu nahřejte.
Išelské dortíčky v hořké čokoládě Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD