Head
- tomatová esence 1 dávka
Okurkový „prison“
- sýr 1 kusy
Head
- celer 4 kusy
Postup přípravy
Sušené švestky opláchneme, naplníme mandlí a zalijeme červeným vínem. Necháme takto naložené několik hodin nebo do druhého dne, pak obalíme slaninou, propíchneme párátkem, zakápneme medem a pečeme v troubě asi 10-15 minut.Teplota: 180°CVhodné pro vegetariány: nePočet porcí: 4Obtížnost: pro začátečníkyNárodní kuchyně: českáDoba přípravy: 1-30 minutČas vaření: 10-15 minutRecipe category: předkrm/ zapékáníPolévka:Tomatová esence, okurkový „prison“ s rajčatovým concassé a bazalkoupostup:
1. Na tomatovou esenci si připravíme větší mísu, jemný větší cedník, plátno na přecedění a nádobu, kam bude esence odkapávat. Všechny suroviny na tomatovou esenci si nakrájíme nadrobno do větší mísy, ochutíme solí, pepřem a worcesterem. Plátno vložíme do cedníku a dáme do připravené nádoby nebo kastrůlku. Celý obsah nakrájených suroviny v míse vysypeme do plátna v cedníku. Toto celé monstrum dáme do lednice a potřebujeme hodně času, aby nám ten zlatý čistý nektar krásně vykapal do spodní nádoby. Trvá to minimálně 24 hodin, doporučuji to tam nechat ještě déle.
2. Okurkový „Prison“ si připravíme tak, že nejprve okurku oloupeme a dále postupujeme škrabkou tak, že děláme dlouhé tenké plátky až po semínka. Připravené plátky si osušíme od vody papírovou utěrkou.
3. Vezmeme formičku a plátky do ní naskládáme křížem krážem tak aby zakryly celé dno, všechny strany a překrývaly se přes sebe. Plátky si uděláme tak dlouhé, abychom je mohli nakonec dát přes sebe a uzavřít tím celý obsah formičky. Toto je základ na „Prison“ (vězení – mříže).
4. Ze zbylých surovin si připravíme krém, kterým budeme plnit formičky s okurkovými plátky. Naplněné formičky krémovým sýrem uzavřeme postupným překládáním přesahujících okurkových plátků. Takto připravené formičky vložíme do lednice a necháme vychladit.
5. Rajčatové concassé si připravíme tak, že vezmeme rajčata a ponoříme je na 30 vteřin do horké vody, vyndáme a zbavíme slupky. Oloupaná rajčata (nemusí být) rozčtvrtíme a lžící odstraníme semínka. Zbylou dužinu nakrájíme na drobné kostičky nebo plátečky. Do nakrájeného concassé dáme lžičku ochuceného olivového oleje s rajčaty a lehce promícháme. Dáme také vychladit do lednice.
6. Do hlubokého talíře servírujeme nejprve vychlazený a vyklopený okurkový „Prison“, pak lžičku ochuceného concassé. Do takto připraveného talíře nalijeme vykapanou tomatovou esenci a ozdobíme lístky bazalky.