Suroviny
Připravte nadýchaný vaječný svítek podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Postup přípravy
- Z vajec ze slepice odděl to žlutý od bílýho. Když seš lempl a to žlutý ti do bílýho spadne, musíš to vylovit. Jak uvidíš později, je výhoda, když se ti ty žloutky neroztečou.
- Do misky dej změklý máslo, velkou špetku soli a utři společně do pěny. Po jednom ty žloutky do másla míchej. Když se ti roztečou, jak je vidět na videu, je to o poznání těžší. Další žloutek vždycky přidej, když už máš ten předchozí dobře zamíchanej.
- Z bílků v druhý misce pomocí elektrickýho šlehače vyšlehej sníh. Potom postupně na střídačku přidáváš mouku a vyšlehaný sníh. Vždycky trochu mouky, trochu sněhu, vyjde ti to asi na čtyřikrát.
- Do svítku můžeš nakonec zamíchat šunku, obraný maso z kostí a pažitku nebo petrželku. Abych ušetřil čas a prachy, udělám to v horkovzdušný fritéze. Fritovací koš si vylož pečicím papírem a svítek rozprostři do krajů.
- Zajeď s tím bez předehřátí do stroje. Nastavil jsem 200 °C, 12 minut. Už po sedmi to bylo fertig. Ještě z teplýho svítku sundej pečicí papír. Pokud ti to zchladne, půjde to blbě. Pak už jen svítek nakrájej na kostičky, trojúhelníčky, nudličky, nebo použij vykrajovátka. V misce se lžící jej polož doprostřed stolu. Jenom dávej bacha, aby si nějaký nenažraný hovado nenalilo polívku přímo do tý misky.

Vyzkoušejte také sváteční játrové knedlíčky do polévky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Játrové knedlíčky do polévky chutnají jako od babičky