Suroviny
- hovězí kosti 500 g
- hovězí ořez 500 g
- mrkev 100 g
- petržel 100 g
- řapíkatý celer 100 g
- jarní cibulka
- hladkolistá petržel
- bobkový list
- nové koření
- celý pepř
Připravte poctivý hovězí vývar podle videoreceptu s Těhotným kuchařem
Aby tvoje omáčky a polívky za něco stály, potřebuješ hovězí vývar, takže ti ukážu, jak ho dělám já doma.
Postup přípravy
- Na plech dej hovězí kosti, případně hovězí odřezky, osol to a lehce pokapej olejem. Jebni to do trouby vyhřátý na 220-240 stupňů na 30-40 minut. Pak to vyndej a všechny kosti a maso obrať. Zpátky do trouby, tentokrát na 20 minut, mělo by to mít potom zlatavou, lehce nahnědlou barvu.
- Ten hovězí tuk z plechu si sleješ a použiješ ho příště na nějaký hovězí v omáčce. Na plech nalej trochu vody a dostaň z toho ty přípečky, pak to přilej ke kostem do hrnce.
- Na plech dej mrkev, petržel, cibuli a česnek. Nic neloupej, stačí, když to umeješ. Do trouby na 30 minut (nespálit). Pak to přidáš do hrnce a všechno zaleješ studenou vodou. Přihoď řapíkatej celer, jarní cibulku a hladkolistou petržel. Potom bobkovej list, celej pepř a nový koření (koření přidej, až sesbíráš pěnu).
- Když už se s tím máš srát, chce to aspoň desetilitrovej hrnec nebo to dělat ve dvou normálních, jako já.
- Jakmile se to začíná vařit, musíš sbírat pěnu, buď děrovačkou nebo lžící. Když to dělat nebudeš, budeš to mít kalný. Odpařenej obsah vždycky dolejvej studenou vodou. V žádným případě to nemíchej a nikdy na to nedávej pokličku!
- Vař to na mírným ohni 8-16 hodin, jenom sem tam takovej malej prďánek na hladině. Pak to nech zvolna vychladnout a samozřejmě taky bez pokličky.
- Odstátej vývar přecedíš přes cedník, ideálně, když máš ještě nějaký plátýnko nebo mušelín, což já nemám. Pak bys ho měl mít uplně čistěj, čirej.
- No a když už máš takovejdle krásnej, bronzovej vývar, musíš si udělát hovězí polívku. Ta tě zahřeje, uzdraví a taky ti zvedne náladu, když se s tebou rozejde imaginární přítelkyně. Zbytek si dej do kelímku, v lednici ti to vydrží 3-4 dny. Případně to zredukuj na desetinu svýho objemu a dej do mrazáku. Pak, až ho budeš potřebovat, tak ho jenom naředíš do původního obsahu.
Vyzkoušejte také drožďové knedlíčky do polévky podle návodnoho videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Těhotnej kuchař: Drožďové knedlíčky – originální česká zavářka do polévky