Suroviny
- sušené houby 1 hrst
- čerstvé houby (hřibovité, nakrájené na větší kusy)
- falešná svíčková 1-1,5 kg
- slanina (nakrájená na hranolky) 100 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- sádlo (nebo přepuštěné máslo) 1 lžíce
- cibule (nakrájená najemno) 3 ks
- kmín 1 lžička
- česnek (nasekané najemno) 4 stroužky
- tymián
- bobkový list 2 ks
- vývar
- máslo
- hladká mouka
Připravte hovězí pečeni na houbách podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Postup přípravy
- Začni tím, že si aspoň hodinu necháš máčet sušené houby, ty dají chuť, vůni i barvu omáčce. Šluknul jsem paní Columbový pár pravých hřibů, co měla na zavařování, když byla v práci. K tomu křemenáče, pár modráků a hnědých hřibů.
- Svaž si falešnou svíčkovou, prošpikuj ji slaninou a z obou stran osol a opepři.
- V hrnci, který může do trouby, si rozehřej přepuštěný máslo nebo sádlo a ze všech stran to maso hezky zatáhni. Nikam nespěchej, klídek, pohodička, jazz, ať to máš v lesku ze všech stran.
- Maso dej stranou, přidej trochu tuku a přihoď cibulku. Lehce ji tam ošolichej a osol. Za prvý už začneš stavět chuť a za druhý pustí vodu a rychleji se opeče.
- Když ti cibule začne zlátnout, nasypeš do hrnce houby. Zvolna je opékej a nezapomeň je taky osolit a přidej kmín.
- K opečeným houbám přidej česnek, tymián, bobkový listy, a ještě chvilku míchej. Potřebuješ ten česnek i ty bylinky protáhnout v horkým tuku, aby pustily chutě a vůně.
- Když jsi spokojený a tvůj nos vejská, udělej si na dně kastrolu trochu místa a naděl tam to opečený maso.
- Zalej ho do 2/3 vývarem, vodou by ses ošidil. Kydni tam ty namočený houby včetně nálevu, nasaď pokličku a do trouby s tím na 2 hodiny na 150 °C.
- Po hodině to maso obrátíš. Otestuj, jestli máš už maso měkký, vyndej ho stranou a doladíš si omáčku.
- Zatímco trouba dělala svoji práci, připravil sis zlatavou jíšku z másla a hladký mouky. A tou jíškou teďka zahustíš omáčku. Přidávej ji postupně, abys to neměl moc hustý. Jíšku můžeš vždycky přidat, naředěná omáčka ztrácí na síle.
- Zahuštěnou omáčku nech 15-20 minut provářet, pak do ní vrať zpátky prohřát maso a už to začni servírovat. Domácí houskový knedlici, aspoň dva plátky křehkýho masa a pořádnou porci omáčky s hodně houbama. Takováhle houbovka ti doma vyhodí pojistky.
Připravte houskové knedlíky podle videoreceptu s Těhotným kuchařem
Kompletní recept najdete ZDE: Těhotnej kuchař: Houskové knedlíky – kynuté a krásně nadýchané