Suroviny
- máslo 1 lžíce
- šalotka (nakrájená najemno) 1 ks
- česnek (nasekaný najemno) 3-4 stroužky
- tymián 5 snítek
- houby (mražené nebo čerstvé) 1 pytlík
- suché bílé víno 100 ml
- vývar 50 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- smetana ke šlehání (33%) 100 ml
- demi-glace 1 lžíce
Připravte lahodnou houbovou omáčku ke steaku podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Postup přípravy
- . V rendlíku rozpusť máslo, přidej šalotku a nech ji zesklovatět. Pak tam přihoď česnek a nech ho půl minuty v tom másle rozvonět. Pokračuj tymiánem a nech ho chvíli v másle pustit chutě a vůně.
- Pak přidej pytlík mraženejch hub, mistři mykologie můžou přidat v únoru i čerstvý a zalej vodou.
- Až odvaříš vodu, přidej víno, nech vyvařit alkohol, pak vývar, sůl a pepř. 10-15 minut lehká probublávačka, pak třiatřicítku smetanu a demi[1]glace. Rovnou odpovím – bude to samozřejmě dobrý i bez toho demi-glace, ale s ním to je úplně jiná liga, možná i úplně jinej sport. A jestli seš houbovej, tak tady z toho budeš úplně odvařenej.
PRIMA TIP: V sezóně můžete samozřejmě přidat houby čerstvé, ideálně hřibovité. A pokud nemáte houby lesní, použijte hnědé žampiony.
Vyzkoušejte také roštěnky na houbách s hořčicí a pečenými bramborami s rozmarýnem podle videoreceptu s Karolínou Kamberskou