Suroviny
- kapusta (menší ) 1 ks
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- máslo 3 lžíce
- hladká mouka 1 a 1/2 lžíce
- hovězí vývar 1,2 l
- klobása (moravská )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Cibuli nakrájejte najemno, česnek nakrájejte na plátky a kapustu na nudličky (asi 2 cm široké a dlouhé tak, aby se kousky vešly na lžíci).
- Na másle zpěňte cibulku, přidejte kapustu, česnek a asi 1 minutu míchejte. (V této chvíli můžete zaprášit moukou. Mě se toto zahuštění zdá ale zbytečné. Raději polévku ke konci vaření zahustím lehkým promixováním tyčovým mixérem).
- Zeleninu podlijte vývarem. Polévku přiveďte k varu a poté stáhněte plamen na třetinu a vařte asi 20 minut.
- Vařte ji tak, aby kapusta nebyla tvrdá, ale ani rozvařená. Po rozvaření ztrácí vitamíny, svěžest, barvu a chuť. Vařte ji tedy tak, aby byla akorát na skus.
- Klobásu nakrájejte na tenká kolečka a orestujte na troše másla.
- Po 20 minutách polévku tyčovým mixérem lehce promixujte, aby se zahustila. Osolte a opepřete.
- Těsně před koncem vaření do polévky přidejte klobásu.