Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kapustnica s kapustou a klobásou
Jistě, kapustnica je tradiční slovenská polévka, která se připravuje ze zelí. Když se to tak vezme, pro některé může tento název působit trochu jinak – možná si totiž můžete myslet, že do ní patří právě kapusta. A tak se Češka z Česka rozhodla udělat variaci kapustnice, ve které tato košťálová zelenina přesně je. Přece jen máme se Slováky pevné vazby a každá rodina si takové recepty vždy upravuje podle sebe. :)
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- menší kapusta 1 ks
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- máslo 3 lžíce
- mouka 1 a 1/2 lžíce
- hovězí vývar 1,2 l
- moravská klobása
- sůl, pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Cibuli nakrájejte najemno, česnek nakrájejte na plátky a kapustu na nudličky (asi 2 cm široké a dlouhé tak, aby se kousky vešly na lžíci).
- Na másle zpěňte cibulku, přidejte kapustu, česnek a asi 1 minutu míchejte. (V této chvíli můžete zaprášit moukou. Mě se toto zahuštění zdá ale zbytečné. Raději polévku ke konci vaření zahustím lehkým promixováním tyčovým mixérem).
- Zeleninu podlijte vývarem. Polévku přiveďte k varu a poté stáhněte plamen na třetinu a vařte asi 20 minut.
- Vařte ji tak, aby kapusta nebyla tvrdá, ale ani rozvařená. Po rozvaření ztrácí vitamíny, svěžest, barvu a chuť. Vařte ji tedy tak, aby byla akorát na skus.
- Klobásu nakrájejte na tenká kolečka a orestujte na troše másla.
- Po 20 minutách polévku tyčovým mixérem lehce promixujte, aby se zahustila. Osolte a opepřete.
- Těsně před koncem vaření do polévky přidejte klobásu.
Češka z Česka
Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Krátká, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.
Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…
• facebook @ceskazceska.cz
• Instagram @ceskazceska.cz