Akademie kvality

Štěpánská hovězí pečeně s kynutým houskovým knedlíkem

Moje hodnocení
1x

Štěpánskou pečeni s knedlíkem většina z nás zná jako nabídku poledního menu v restauraci. Jde však o tradiční vánoční pokrm, který se podává 26. prosince na druhý svátek vánoční, kdy má svátek Štěpán, a zpravidla se toho dne setkává širší část rodiny. Připadá vám, že na sváteční oběd si nemůžete dát hovězí maso s hnědou omáčkou a knedlíkem? Ale kdeže! Štěpánská hovězí pečeně je chuťově dokonale vyvážená a zjistíte, jak vás příjemně překvapí po štědrovečerních rybích hodech.

4 porce
120 minut
česká

Štěpánská hovězí pečeně

Houskové knedlíky

Postup přípravy

  1. Štěpánská pečeně: Očištěné hovězí prošpikujeme uzeným špekem, osolíme, opepříme, opečeme ze všech stran na rozpáleném sádle, maso vyjmeme.
  2. Na zbytku sádla orestujeme nakrájenou cibuli do zlatova, zalijeme vodou, přidáme maso a vložíme do trouby. Maso za občasného podlévání pečeme v troubě do měkka.
  3. Měkké maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme, zalijeme vodou a za občasného míchání omáčku provaříme alespoň 20 min.
  4. Hotovou omáčku přecedíme a dochutíme solí, pepřem. Uvařené vejce poklademe na maso a zalijeme omáčkou.
  5. Houskové knedlíky: Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek.
  6. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme vejce, zbytek mléka, vzešlý kvásek, špetku soli a nakrájené rohlíky na kostičky. Vše důkladně promícháme v hladké těsto a necháme pod utěrkou alespoň 45 min. vykynout.
  7. Z těsta vytvarujeme knedlíky, které znovu necháme kynout alespoň 15 min. Knedlíky uvaříme v páře po dobu cca 18 min., po vyndání je propícháme špejlí nebo vidličkou a potřeme olejem.
PRIMA TIP: Hovězí štěpánská se klasicky podává s houskovým knedlíkem. Jako přílohu ale můžete vyzkoušet bramborové knedlíky, rýži nebo dokonce těstoviny.

Základem pořádné štěpánské je výběr kvalitního hovězího masa, tzv. hovězí zadní. Tato část masa patří mezi ty nejkvalitnější a nejlibovější, protože je tvořená ze svalů, které obsahují velmi málo tuku. Skvěle se tak hodí na přípravu pečení, plátků, ptáčků, ale také na dušení.

Hovězí zadní dělíme na tyto části:

hovězí kýta, kterou dělíme na ořech (předkýtí), vrchní a spodní šál a květovou špičku hovězí plec, kterou dělíme na velkou, loupanou, kulatou plec a kližku hovězí svíčková, která se nachází pod nízkým roštěncem

Při nákupu vybírejte kvalitní masa i další suroviny, s orientací vám může pomoci sledování log kvality, jako je Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Na první i druhý svátek vánoční můžete zvolit i tradiční svíčkovou omáčku na smetaně. Připravte ji podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty