Suroviny
- křehké těsto 225 g
Na náplň
- dýně 450 g
- Žloutek 2 ks
- světlý třtinový cukr 60 g
- double cream nebo šlehačka 40% 125 ml
- Javorový sirup 2 lžíce
- mletá skořice 1/2 lžičky
- Muškátový oříšek 1/2 lžičky
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
Na vrchní vrstvu
- Javorový sirup 6 lžic
- solené půlky pekanových ořechů 75 g
- práškový cukr 1 lžíce
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C, u plynové na stupeň 6. Na pečicí plech dejte rozpůlenou dýni bez semínek a pečte asi 40 minut, až bude dužina měkká.
- Dortovou formu vyložte těstem. Nechte 15 minut vychladit a pak odřízněte přesahující okraje. Vyložte těsto pečicím papírem a vyplňte fazolemi. Pečte 15 minut, pak vyjměte papír a fazole a pečte dalších 5 minut, až bude těsto zlatavé.
- Teplotu v troubě stáhněte na 160 °C, u plynové na stupeň 3.
- Náplň: Dužinu dýní vyškrábněte do velké mísy a šťouchadlem na brambory vytvořte hladkou hmotu.
- V misce vyšlehejte žloutky s cukrem do pěnové hmoty. Všlehejte double cream, javorový sirup, koření a vanilkový extrakt. Směs pak vmíchejte do dýňové hmoty.
- Přendejte do předpečeného korpusu a pečte 1 hodinu, dokud nebude povrch pevný.
- Vrchní vrstva: javorový sirup s pekanovými ořechy dejte do hrnce, vše prohřejte a potom ořechy naaranžujte na koláč a přelijte sirupem. Na 10 minut ještě vraťte do trouby.
- Koláč vyndejte z trouby, nechte vychladnout. Můžete posypat práškovým cukrem.
- PRIMA TIP: Těsto si můžete připravit také sami: použijte 150 g mouky a 75 g tuku.