Dýně je fantastická surovina, kterou můžete připravovat naslano i nasladko. Koláč s dýňovou náplní vás příjemně překvapí, zvlášť ve spojení s opečenými pekany, které mají velmi aromatickou chuť.
8 porcí
120 minut
Suroviny
křehké těsto
225 g
Na náplň
dýně
450 g
Žloutek
2 ks
světlý třtinový cukr
60 g
double cream nebo šlehačka 40%
125 ml
Javorový sirup
2 lžíce
mletá skořice
1/2 lžičky
Muškátový oříšek
1/2 lžičky
vanilkový extrakt
1/2 lžičky
Na vrchní vrstvu
Javorový sirup
6 lžic
solené půlky pekanových ořechů
75 g
práškový cukr
1 lžíce
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 200 °C, u plynové na stupeň 6. Na pečicí plech dejte rozpůlenou dýni bez semínek a pečte asi 40 minut, až bude dužina měkká.
Dortovou formu vyložte těstem. Nechte 15 minut vychladit a pak odřízněte přesahující okraje. Vyložte těsto pečicím papírem a vyplňte fazolemi. Pečte 15 minut, pak vyjměte papír a fazole a pečte dalších 5 minut, až bude těsto zlatavé.
Teplotu v troubě stáhněte na 160 °C, u plynové na stupeň 3.
Náplň: Dužinu dýní vyškrábněte do velké mísy a šťouchadlem na brambory vytvořte hladkou hmotu.
V misce vyšlehejte žloutky s cukrem do pěnové hmoty. Všlehejte double cream, javorový sirup, koření a vanilkový extrakt. Směs pak vmíchejte do dýňové hmoty.
Přendejte do předpečeného korpusu a pečte 1 hodinu, dokud nebude povrch pevný.
Vrchní vrstva: javorový sirup s pekanovými ořechy dejte do hrnce, vše prohřejte a potom ořechy naaranžujte na koláč a přelijte sirupem. Na 10 minut ještě vraťte do trouby.
Koláč vyndejte z trouby, nechte vychladnout. Můžete posypat práškovým cukrem.
PRIMA TIP: Těsto si můžete připravit také sami: použijte 150 g mouky a 75 g tuku.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.