Suroviny
- jemná semolina 250 g
- hladká mouka 40 g
- cukr krupice 2 lžičky
- sušené droždí 1 vrchovatá lžička
- Sůl 1 lžička
- vlažná voda 500 ml
- velká hrst baby špenátu
- Kypřicí prášek 1 lžička
- slunečnicový olej na vymazání
- olivový olej na podávání
- vejce, zelenina podle chuti na podávání
Recept
Pohanková palačinka se špenátem a kozím sýrem
Vyzkoušejte doma palačinky z pohankové mouky a ještě navíc naslano! Skvěle se k nim hodí špenát, kozí sýr a navrch volské oko!
Postup přípravy
- Semolinu, hladkou mouku, špenát, cukr, sušené droždí, sůl a 500 ml vlažné vody dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
- Jakmile je těstíčko dokonale hladké, přidejte kypřicí prášek a několik sekund znovu mixujte. Těstíčko nechte v mixéru 30 minut odpočinout (na hladině se vytvoří pěna) a poté opět krátce promixujte. Pánev s nepřilnavým povrchem velmi slabě vymažte papírovou utěrkou namočenou ve slunečnicovém oleji a nechte ji dobře rozpálit na mírném ohni.
- Pokud byste těsto lili na studenou pánev, nevytvořily by se vám dírky. Do rozpálené pánve vlijte cca 100 ml těstíčka a nechte ho volně roztéct.
- Palačinky smažte pouze z jedné strany, nikdy je neotáčejte. Z pánve je vyndejte v okamžiku, kdy je jejich povrch suchý a už se netvoří další dírky.
- Nikdy je neskládejte na sebe, protože by se slepily. Pokud se při smažení neobjevují bublinky, máte nejspíše těsto příliš husté a/nebo jste mu nedopřáli dostatek času na aktivaci droždí. V takovém případě přidejte do těstíčka několik lžic teplé vody a nechte ho odpočinout dalších 15 minut.
- Podávejte s usmaženým volským okem a zeleninovým salátem. Na talíři jemně zakápněte olivovým olejem a ihned podávejte.