Suroviny
- sušenky typu Bebe, digestive apod. 200 g
- italské biscotti, piškoty nebo hotové vaničky na rakvičky 150 g
- pistacie 50 g
- přírodní krupicový cukr 2 lžíce
- rozpuštěné máslo 80 g
- ricotta nebo jemný tvaroh (polo- nebo plnotučný) 1 kg
- cukr krupice 400 g
- velká vejce 5 ks
- žloutky 2 ks
- najemno nastrouhaná kůra z 1 velkého pomeranče
- hladká mouka 1 lžíce
Želé
- Želatina 9 plátků
- pomerančová šťáva 50 ml
- cukr krupice 1/3 hrnku
- sáček gumídků a/nebo hrst jedlých květů
Jeho přípravu si navíc v podstatě musíte rozložit do delšího časového úseku či víc dnů, čímž se věci dost zjednoduší. Nakonec je efekt větší, než vložené úsilí – a dětská radost nezměřitelná.
Postup přípravy
- Vymažte odepínací kulatou formu o průměru 32 cm. Dno vyložte papírem na pečení, udělejte si dvojitý pásek z papíru na pečení a obložte jím stěny formy a přichyťte ho kolíčkem – pásek udrží křehké vrstvy dortu během tuhnutí rovné.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Oba druhy sušenek rozmixujte s pistáciemi a cukrem na drobenku. Přidejte rozpuštěné máslo a prošlehněte, až se spojí. Vzniklou hmotu vymačkejte po dně formy, povrch uhlaďte obrácenou lžící, vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Dejte stranou.
- Tvaroh s cukrem utřete dohladka. Přidejte vejce a žloutky a opět utřete dohladka. Vmíchejte pomerančovou kůru. Náplň vlijte na předpečený základ a koláč pečte asi 1 hodinu 20 minut, až se náplň usadí a lehce zezlátne. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout, pak dejte do ledničky, až náplň zcela vychladne.
- Želatinu nechte máčet 5 minut ve studené vodě, až zvláční. Pomerančovou šťávu, cukr a 750 ml vody zahřívejte za stálého míchání, až s cukr rozpustí. Ze želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a přidejte ji do hrnce s horkou tekutinou. Promíchejte, až se želatina rozpustí. Nechte vychladnout.
- Až želé dojde do pokojové teploty, opatrně vlijte asi třetinu na vychladlou tvarohovou náplň. Rozložte na ni gumídky a/nebo květy. Vraťte na nejméně 4 hodiny do chladničky. Zbytek želé udržujte v pokojové teplotě.
- Po této době přidejte ještě další gumídky a/nebo květy a zalijte zbylým želé. Opět dejte do ledničky, opět na nejméně 4 hodiny, až želé ztuhne.
- Před podáváním opatrně odstraňte papírovou zábranu a odepněte boky formy. Dort objeďte kolem dokola nahřátým (třeba v horké vodě) malým ostrým nožem. Plochou kovovou stěrkou nebo paletovým nožem opatrně dort nadzdvihněte a přesuňte ho na stojánek nebo podávací talíř.