Suroviny
- těstoviny (krátké, např. pennette) 375 g
- olivový olej 6 lžic
- červená cibule (nakrájená na tenká půlkolečka) 1 ks
- česnek 3 stroužky
- hlávková kapusta (zbavená tvrdých stonků) 2 hrsti
- vývar (zeleninový nebo drůbeží, s nízkým obsahem soli) 250 ml
- feta 155 g
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1 citronu
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Těstoviny uvařte podle návodu, a ještě než je slijete, odeberte zhruba půl šálku vody.
- Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a asi 8 minut na něm restujte cibuli, dokud nezkaramelizuje.
- Přidejte česnek a po chvíli i kapustu s trochou soli a pepře. Nakonec přilijte vývar a vařte asi 3 minuty, dokud se objem tekutiny nezmenší na polovinu.
- Přidejte těstoviny, zbylou vodu a olej a dobře promíchejte.
- Servírujte posypané rozdrobeným sýrem feta a citronovou kůrou, případně i chilli vločkami, pokud to máte rádi ostré.
PRIMA TIP: Pro tento recept je nejvhodnější listová toskánská neboli černá kapusta známá také jako Cavolo Nero. Můžete ji ale nahradit i kadeřávkem nebo mangoldem, případně špenátem, rukolou či štěrbákem.