Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Švestkový koláč s křupavou drobenkou

8 porcí
do 1 hodiny
Švestkový koláč s křupavou drobenkou
Švestkový koláč s křupavou drobenkou Autor: L.A. CREATIVE FOOD
Stejně jako je tomu u ovocných knedlíků, existují i stovky receptů na jednoduché ovocné koláče, často připravované „na plechu“. Z nepřeberných možností vybíráme klasiku z vláčného kynutého těsta, korunovanou křupavou drobenkou.
Reklama

Další báječné recepty ze švestek najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestrý podzim s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH nabízí téměř 80 nových receptů, které vás provedou pestrým obdobím podzimu. Najdete ho v prodeji už od středy 13. září!
Reklama

Postup

  1. Asi ve 100 ml vlažného mléka se lžičkou cukru nechte vzejít rozdrobené droždí. Mouku prosejte do mísy, přidejte vykynutý kvásek, zbylé mléko, které rozšlehejte se žloutky, rozpuštěné máslo a špetku soli.
  2. Vypracujte řídké těsto, které nechte asi půl hodiny kynout. Mezitím dejte přísady na drobenku (krom mandlových lupínků) do misky a prsty je propracujte, aby vznikla drobenka. Můžete ji dát na chvíli do chladu.
  3. Vykynuté těsto přesuňte na vymazaný a vysypaný (nebo papírem vyložený) plech a prsty, namáčenými ve studené vodě, ho roztlačte až k okrajům.
  4. Na těsto hustě klaďte švestky – někdo je dává slupkou nahoru, jiný dolů, můžete to ale i střídat. Švestky posypte drobenkou a koláč nechte ještě chvíli kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
  5. Koláč vložte do trouby (používáte-li mandlové lupínky, nasypte je na drobenku) a pečte si 25 minut, až těsto a drobenka zezlátnou a ovoce bude bublat. Koláč nechte trochu vychladnout, nakrájejte ho na řez a podávejte. Můžete ho ještě pocukrovat a/nebo podávat se šlehačkou…
Reklama

PRIMA TIP: Koláče z kynutého těsta získají úžasnou chuť a jemnost, když je před pečením ještě zakapáte smetanou (může být i zakysaná). Také můžete místo másla použít husí sádlo, těsto bude ještě vláčnější a hebčí.

Švestkový koláč s křupavou drobenkou  Foto: Švestkový koláč s křupavou drobenkou; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama