Najděte si recept
Na co máte chuť?

Švestkový koláč s křupavou drobenkou
Stejně jako je tomu u ovocných knedlíků, existují i stovky receptů na jednoduché ovocné koláče, často připravované „na plechu“. Z nepřeberných možností vybíráme klasiku z vláčného kynutého těsta, korunovanou křupavou drobenkou.
do 1 hodiny
8 porcí
Další báječné recepty ze švestek najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Článek
Vychutnejte si pestrý podzim s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Podzimní číslo časopisu Prima FRESH nabízí téměř 80 nových receptů, které vás provedou pestrým obdobím podzimu. Najdete ho v prodeji už od středy 13. září!
Suroviny (8 porcí)
Těsto:
- droždí 30 g
- cukr krupice 80 g
- žloutky 1–2 ks
- vlažné mléko 300 ml
- Máslo 80 g + na potření
- hladká mouka 500 g
- špetka soli
Drobenka:
- hrubá mouka 100 g
- mleté ořechy nebo mandle 50 g
- Máslo 100 g
- cukr krupice 80 g
- případně mandlové lupínky na posypání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Asi ve 100 ml vlažného mléka se lžičkou cukru nechte vzejít rozdrobené droždí. Mouku prosejte do mísy, přidejte vykynutý kvásek, zbylé mléko, které rozšlehejte se žloutky, rozpuštěné máslo a špetku soli.
- Vypracujte řídké těsto, které nechte asi půl hodiny kynout. Mezitím dejte přísady na drobenku (krom mandlových lupínků) do misky a prsty je propracujte, aby vznikla drobenka. Můžete ji dát na chvíli do chladu.
- Vykynuté těsto přesuňte na vymazaný a vysypaný (nebo papírem vyložený) plech a prsty, namáčenými ve studené vodě, ho roztlačte až k okrajům.
- Na těsto hustě klaďte švestky – někdo je dává slupkou nahoru, jiný dolů, můžete to ale i střídat. Švestky posypte drobenkou a koláč nechte ještě chvíli kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Koláč vložte do trouby (používáte-li mandlové lupínky, nasypte je na drobenku) a pečte si 25 minut, až těsto a drobenka zezlátnou a ovoce bude bublat. Koláč nechte trochu vychladnout, nakrájejte ho na řez a podávejte. Můžete ho ještě pocukrovat a/nebo podávat se šlehačkou…
PRIMA TIP: Koláče z kynutého těsta získají úžasnou chuť a jemnost, když je před pečením ještě zakapáte smetanou (může být i zakysaná). Také můžete místo másla použít husí sádlo, těsto bude ještě vláčnější a hebčí.
Švestkový koláč s křupavou drobenkou; foto: L.A. CREATIVE FOOD