reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Švestkový koláč s křupavou drobenkou
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Švestkový koláč s křupavou drobenkou

Švestkový koláč s křupavou drobenkou

Hodnoceno: 3x
Stejně jako je tomu u ovocných knedlíků, existují i stovky receptů na jednoduché ovocné koláče, často připravované „na plechu“. Z nepřeberných možností vybíráme klasiku z vláčného kynutého těsta, korunovanou křupavou drobenkou.
do 1 hodiny
8 porcí

reklama

Další báječné recepty ze švestek najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestrý podzim s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH nabízí téměř 80 nových receptů, které vás provedou pestrým obdobím podzimu. Najdete ho v prodeji už od středy 13. září!

reklama

reklama

Postup

  1. Asi ve 100 ml vlažného mléka se lžičkou cukru nechte vzejít rozdrobené droždí. Mouku prosejte do mísy, přidejte vykynutý kvásek, zbylé mléko, které rozšlehejte se žloutky, rozpuštěné máslo a špetku soli.
  2. Vypracujte řídké těsto, které nechte asi půl hodiny kynout. Mezitím dejte přísady na drobenku (krom mandlových lupínků) do misky a prsty je propracujte, aby vznikla drobenka. Můžete ji dát na chvíli do chladu.
  3. Vykynuté těsto přesuňte na vymazaný a vysypaný (nebo papírem vyložený) plech a prsty, namáčenými ve studené vodě, ho roztlačte až k okrajům.
  4. Na těsto hustě klaďte švestky – někdo je dává slupkou nahoru, jiný dolů, můžete to ale i střídat. Švestky posypte drobenkou a koláč nechte ještě chvíli kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
  5. Koláč vložte do trouby (používáte-li mandlové lupínky, nasypte je na drobenku) a pečte si 25 minut, až těsto a drobenka zezlátnou a ovoce bude bublat. Koláč nechte trochu vychladnout, nakrájejte ho na řez a podávejte. Můžete ho ještě pocukrovat a/nebo podávat se šlehačkou…

PRIMA TIP: Koláče z kynutého těsta získají úžasnou chuť a jemnost, když je před pečením ještě zakapáte smetanou (může být i zakysaná). Také můžete místo másla použít husí sádlo, těsto bude ještě vláčnější a hebčí.

Švestkový koláč s křupavou drobenkou  Foto: Švestkový koláč s křupavou drobenkou; foto: L.A. CREATIVE FOOD

reklama

reklama