Těsto
- droždí 30 g
- cukr krupice 80 g
- žloutek 1–2 ks
- mléko (vlažné) 300 ml
- máslo 80 g + na potření
- hladká mouka 500 g
- sůl 1 špetka
Drobenka
- hrubá mouka 100 g
- mleté vlašské ořechy (nebo mandle) 50 g
- máslo 100 g
- cukr krupice 80 g
- mandlové plátky (na posypání)
Náplň
- čerstvé švestky (vypeckované a rozpůlené, případně nakrájené na čtvrtky) asi 500 g
- zakysaná smetana (případně trocha na pokapání)
Postup přípravy
- Asi ve 100 ml vlažného mléka se lžičkou cukru nechte vzejít rozdrobené droždí. Mouku prosejte do mísy, přidejte vykynutý kvásek, zbylé mléko, které rozšlehejte se žloutky, rozpuštěné máslo a špetku soli.
- Vypracujte řídké těsto, které nechte asi půl hodiny kynout. Mezitím dejte přísady na drobenku (krom mandlových lupínků) do misky a prsty je propracujte, aby vznikla drobenka. Můžete ji dát na chvíli do chladu.
- Vykynuté těsto přesuňte na vymazaný a vysypaný (nebo papírem vyložený) plech a prsty, namáčenými ve studené vodě, ho roztlačte až k okrajům.
- Na těsto hustě klaďte švestky – někdo je dává slupkou nahoru, jiný dolů, můžete to ale i střídat. Švestky posypte drobenkou a koláč nechte ještě chvíli kynout. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Koláč vložte do trouby (používáte-li mandlové lupínky, nasypte je na drobenku) a pečte si 25 minut, až těsto a drobenka zezlátnou a ovoce bude bublat. Koláč nechte trochu vychladnout, nakrájejte ho na řez a podávejte. Můžete ho ještě pocukrovat a/nebo podávat se šlehačkou…
Vyzkoušejte také kynutý švestkový koláč podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nadýchaný švestkový koláč z kynutého těsta
Švestková sezona
Švestky patří do zlatého fondu českých surovin, výborné, lehce nakyslé ovoce má mnoho využití. A teď nemáme na mysli jen slivovici, na kterou můžeme být právem hrdí. Klasikou jsou různé koláče, mezi favority patří například malé kynuté koláče se švestkami. Podzimní kuchyně se neobejde bez sladkých ovocných knedlíků, vyzkoušejte třeba švestkové knedlíky z bramborového těsta. Perfektní chuťové spojení tvoří švestky s mákem. Využijte tuto kombinaci v jednom z nejjednodušších moučníků a připravte křupavý švestkový crumble s mákem. Neméně skvělý, a také velmi jednoduchý, je makovec se švestkami. Báječnou navinulou chuť švestek můžete uchovat na zimu v podobě oblíbených povidel. Zkuste voňavá pečená povidla se skořicí a badyánem. A fajnšmekři si můžou doma vyrobit geniální švestkovou nutellu s čokoládou.