Lívance
- kefír 500 ml
- vejce 2 ks
- cukr krupice 2 lžíce
- sůl špetka
- jedlá soda špetka
- polohrubá mouka 1 a 1/2 hrnku
- rostlinný olej
Máslo smíchané s čerstvým ovocem je velmi chutná a zdravější varianta, než si na cokoli namazat máslo a džem. Můžete směle experimentovat s příchutěmi, já měla štěstí na krásné šumavské ostružiny, ale můžete využít i maliny, borůvky, rybíz nebo jahody. Množství medu přizpůsobte vlastní chuti a sladkosti použitého ovoce.
Postup přípravy
- Nejprve si připravte máslo. V misce rozmačkejte vidličkou ovoce na co nejjemnější kaši. Vmíchejte med a rozměklé máslo. Směs přendejte do mističky a nechte v lednici vychladit.
- Všechny přísady na lívance smíchejte ve velké míse metlou, aby v těstě nezůstaly hrudky. Na nízké pánvi rozehřejte olej a postupně smažte lívance. Nechte je odstát na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného tuku, a podávejte s ostružinovým máslem.