Suroviny
- klobásy salsiccia 4 ks
- červená cibule (nasekaná nadrobno) 1 ks
- česnek (rozetřený - do masa) 1 stroužek
- hladkolistá petržel (nasekaná)
- žloutek 1 ks
- strouhaný parmazán (nebo Grana Padano) 1/2 hrnku
- olivový olej
- jarní cibulka (nasekaná)
- bylinky (rozmarýn, tymián a šalvěj )
- česnek (nasekaný - do omáčky) 2-3 stroužky
- chilli vločky 1 lžička
- rajčatový protlak (koncentrovaný) 2 lžíce
- bílé víno 100 ml
- špagety (nebo tagliatelle) 400 g
- sýr burrata 1 ks
Připravte italské masové koule v rajské omáčce podle videoreceptu s Těhotným kuchařem
Dneska uvaříme masové koule ze salsiccii v rajčatové omáčce a nahoru jako bonus položíme burratu.
Postup přípravy
- Kup si salsicciu, já ji mám z Makra. Stáhni střívko, jebni do misky a opepři. Sůl už klobása obsahuje.
- Přihoď červenou cibuli, utřený česnek, petržel, žloutek a přistrouhej parmezán nebo granu. Ten sýr ti tady slouží spíš jako koření.
- Umytejma tlapama to zamícháš nejlíp a nejrychleji. Dej to na hodinu rozležet do lednice a vytvaruj koule přiměřený velikosti.
- Do rozehřátý pánve nalij olivový olej a koule ze všech stran zatáhni. Měj to na sporáku asi tak na 2/3 výkonu, zabere to asi 5-6 minut. Pak je vyndej stranou.
- Přilij trochu oleje a přidej do pánve nasekanou jarní cibulku, včetně tý natě, rozmarýn, tymián a šalvěj. Potom nasekaný česnek a chilli, aby tě to zašimralo.
- Všechno to orestuj a přidej rajčatový protlak, který zesílí rajčatovou chuť. Chvilku ho orestuj, podlij trochou bílého vína a nech odvařit alkohol. Zabere to minutku až dvě.
- Čím lepší (a logicky dražší) konzervovaný rajčata přidáš, tím ta omáčka bude lepší. Přihoď koule k omáčce a nech 15-20 minut povařit.
- Uvař si špagáty, koule dáš stranou, abys je nerozmlátil, přidej 1 sběračku škrobový vody a přendej špagety do pánve. Špagety vyndáš o minutu dřív, než je uvedeno na obalu a poslední 2-3 minutky je budeš vařit v tý omáčce. Buď to jídlo zastrouháš parmezánem nebo granou, anebo nahoru položíš jednu burratu, čímž to jídlo sice 2x tak prodražíš, ale slastí si budeš chtít načůrat do obou nohavic. Já byl na oběd sám doma, takže jsem ji zbouchal celou, ale normálně ti bude stačit čtvrtina na jednu porci.
Vyzkoušejte také recept na itaské ragú bolognese podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem