Suroviny
- paprika (zelená, červená, žlutá) 4 ks
- rajčata 1 ks
- olivový olej 10 lžic
- bylinky (provensálské ) 2 lžičky
- červená cibule (středně velké ) 2 ks
- třtinový cukr (tmavý ) 1 lžíce
- polévkové koření 1 lžíce
- muškátový květ (mletý ) 1 špetka
- brambory (malé ) 2 ks
- těstoviny (žitné fleky nebo jiné těstoviny) 50 g
- balzamikový ocet 2 lžíce
- bazalka (čerstvá )
- mořská sůl
Postup přípravy
- Papriky nakrájejte na hrubší kusy, rajče nahoře nařízněte, přemístěte na plech a vše polijte půlkou množství oleje, posypte bylinkami, promíchejte a pečte dohněda v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.
- Na oleji osmahněte nahrubo nakrájenou cibuli a přidejte cukr, který nechte krátce zkaramelizovat. Zalijte 1 l vody, přidejte polévkové koření, muškátový květ, na kostky nakrájené brambory a vařte, dokud brambory nezměknou.
- Žitné flíčky vsypte do malého hrnce s vroucí vodou a povařte asi 7 minut. Nechte pod pokličkou dojít až o doby, kdy je polévka hotová.
- Do uvařeného vývaru vložte upečenou zeleninu, ovšem čtvrtinu paprik si ponechte a nakrájejte na kostičky, kterými ozdobte hotovou polévku.
- Polévku ochuťte octem a poté ji rozmixujte na jemný krém. Dle potřeby dosolte nebo dochuťte. Přidejte nasekanou bazalku.
- Do hotové polévky vložte scezené flíčky a nechte v polévce chvíli dojít, těstoviny ještě zvětší svůj objem.