Najděte si recept
Na co máte chuť?

Polévka z pečených paprik s žitnými fleky
Vyzkoušejte výbornou polévku obohacenou celozrnnými těstovinami. Pokud zeleninu do polévek upečete, výsledek je vždy výtečný, nejen u paprik, ale také třeba u kořenové zeleniny.
do 1 hodiny
5 porcí
Suroviny (5 porcí)
- papriky (zelená, červená, žlutá) 4 ks
- Rajče 1 ks
- Olivový olej 10 lžic
- provensálské bylinky 2 lžičky
- středně velké červené cibule 2 ks
- tmavý třtinový cukr 1 lžíce
- polévkové koření 1 lžíce
- mletý muškátový květ 1 špetka
- malé brambory 2 ks
- žitné fleky (nebo jiné těstoviny) 50 g
- balzamikový ocet 2 lžíce
- čerstvá bazalka
- mořská sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Papriky nakrájejte na hrubší kusy, rajče nahoře nařízněte, přemístěte na plech a vše polijte půlkou množství oleje, posypte bylinkami, promíchejte a pečte dohněda v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut.
- Na oleji osmahněte nahrubo nakrájenou cibuli a přidejte cukr, který nechte krátce zkaramelizovat. Zalijte 1 l vody, přidejte polévkové koření, muškátový květ, na kostky nakrájené brambory a vařte, dokud brambory nezměknou.
- Žitné flíčky vsypte do malého hrnce s vroucí vodou a povařte asi 7 minut. Nechte pod pokličkou dojít až o doby, kdy je polévka hotová.
- Do uvařeného vývaru vložte upečenou zeleninu, ovšem čtvrtinu paprik si ponechte a nakrájejte na kostičky, kterými ozdobte hotovou polévku.
- Polévku ochuťte octem a poté ji rozmixujte na jemný krém. Dle potřeby dosolte nebo dochuťte. Přidejte nasekanou bazalku.
- Do hotové polévky vložte scezené flíčky a nechte v polévce chvíli dojít, těstoviny ještě zvětší svůj objem.
PRIMA TIP: Na talíři můžete posypat opraženými piniemi nebo slunečnicovými semínky.
Seznamte se: PETR KLÍMA
Osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.
Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.
Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.
Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.