Suroviny
- měkký sýr (kravský) 150 g
- cibule 1 ks
- červená paprika 1/2 ks
- ajvar 2 lžíce
- chilli pasta 1 lžička
- česnek 1 stroužek
- olivový olej 50 ml
- ořechy (vlašské, piniové)
- sezamová semínka 1 lžíce
- dýňová semínka 1 malá hrst
- kurkuma 1 lžička
- červený pepř 1 lžíce
- nové koření 5 kuliček
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Čerstvý sýr rozřízněte podélně a prozatím odložte na talíř. Cibuli nakrájejte na kolečka, papriku na malé kostičky. V misce smíchejte ajvar s chilli pastou a česnekem a překrájený sýr pomažte touto kořenicí pastou. Ořechy a semínka promíchejte.
- Vrstvěte ode dna – směs ořechů, nové koření, sýr pomazaný pikantní směsí, plátky cibule, paprika. Na tuto vrstvu namelte čerstvý pepř a sůl, lehce poprašte kurkumou. Dál už střídejte jen vrstvy ořechů a sýra, namazanou stanou dolů. Pokaždé jemně osolte a opepřete, na závěr ještě přidejte celý červený pepř.
- Sýry zalijte olivovým olejem, uzavřete a nechte 3 dny rozležet při pokojové teplotě. Pikantní chutě se krásně rozleží. Servírujte sýr se všemi vrstvami zeleniny a oříšků, se kterými byl naložený.