Nadýchané lívanečky s jablky

Moje hodnocení
4x

Variace na téma jablka v županu vyvolává vzpomínky na dětství a je tak jemná a elegantní, že by mohla mít i francouzský rodokmen. Tenhle starosvětský dezert je prostě neodolatelný, a snazší, než by se zdálo.

2 porce
30 minut

Suroviny

  • hladká mouka 250 g
  • čerstvé droždí (nebo 2 lžičky sušeného) 20 g
  • mléko 250 ml
  • vejce 2 ks
  • máslo, rozpuštěné a vychladlé 20 g
  • sůl 1 špetka
  • rostlinný olej na smažení
  • jablka, oloupaná a nakrájená na malé kousky 1–2 ks
  • moučkový cukr na poprášení

Postup přípravy

  1. Mouku prosejte do mísy, uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přidejte několik lžic mléka a nechte chvíli stát, aby se droždí aktivovalo.
  2. Zbylé mléko promíchejte s vejci, máslem a solí. Vlijte k mouce a promíchejte, až vznikne hustší těstíčko. Nechte ho hodinu kynout.
  3. K těstu přidejte jablka. Na rozehřátém oleji v pánvi smažte malé lívanečky, těsto na pánev lijte pomocí lžíce. Až začnou hnědnout okraje a okolo se vytvoří bublinky, lívaneček obraťte a osmažte i z druhé strany dozlatova.
  4. Nechte odsát přebytečný tuk na vrstvě kuchyňského papíru nebo ubrousků a pak podávejte, případně poprášené moučkovým cukrem.

PRIMA TIP: Lívanečky jsou dobré také zakápnuté ovocným sirupem, to mají rády děti. Dospělí možná víc ocení sladkou nahořklost javorového sirupu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty