Suroviny
- hladká mouka 250 g
- droždí (čerstvé nebo 2 lžičky sušeného) 20 g
- mléko 250 ml
- vejce 2 ks
- máslo (rozpuštěné a vychladlé) 20 g
- rostlinný olej (na smažení)
- jablka (oloupaná a nakrájená na malé kousky) 1–2 ks
- moučkový cukr (na poprášení)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Mouku prosejte do mísy, uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přidejte několik lžic mléka a nechte chvíli stát, aby se droždí aktivovalo.
- Zbylé mléko promíchejte s vejci, máslem a solí. Vlijte k mouce a promíchejte, až vznikne hustší těstíčko. Nechte ho hodinu kynout.
- K těstu přidejte jablka. Na rozehřátém oleji v pánvi smažte malé lívanečky, těsto na pánev lijte pomocí lžíce. Až začnou hnědnout okraje a okolo se vytvoří bublinky, lívaneček obraťte a osmažte i z druhé strany dozlatova.
- Nechte odsát přebytečný tuk na vrstvě kuchyňského papíru nebo ubrousků a pak podávejte, případně poprášené moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Lívanečky jsou dobré také zakápnuté ovocným sirupem, to mají rády děti. Dospělí možná víc ocení sladkou nahořklost javorového sirupu.
Nadýchané lívanečky s jablky Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD