Suroviny
- hladká mouka 250 g
 - droždí (čerstvé nebo 2 lžičky sušeného) 20 g
 - mléko 250 ml
 - vejce 2 ks
 - máslo (rozpuštěné a vychladlé) 20 g
 - rostlinný olej (na smažení)
 - jablka (oloupaná a nakrájená na malé kousky) 1–2 ks
 - moučkový cukr (na poprášení)
 - sůl 1 špetka
 
    
    
Postup přípravy
Mouku prosejte do mísy, uprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přidejte několik lžic mléka a nechte chvíli stát, aby se droždí aktivovalo.
Zbylé mléko promíchejte s vejci, máslem a solí. Vlijte k mouce a promíchejte, až vznikne hustší těstíčko. Nechte ho hodinu kynout.
K těstu přidejte jablka. Na rozehřátém oleji v pánvi smažte malé lívanečky, těsto na pánev lijte pomocí lžíce. Až začnou hnědnout okraje a okolo se vytvoří bublinky, lívaneček obraťte a osmažte i z druhé strany dozlatova.
Nechte odsát přebytečný tuk na vrstvě kuchyňského papíru nebo ubrousků a pak podávejte, případně poprášené moučkovým cukrem.
PRIMA TIP: Lívanečky jsou dobré také zakápnuté ovocným sirupem, to mají rády děti. Dospělí možná víc ocení sladkou nahořklost javorového sirupu.
Vyzkoušejte také nadýchané americké pancakes podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nadýchané americké lívance (pancakes)
Inspirujte se dalšími recepty na jablečné moučníky a dezerty
Jablka jsou nejoblíbenější ovoce, které má v českých zemích dlouhou tradici. Jsou zásobárnou zdraví, ale také chuti, a také velmi univerzální surovinou v kuchyni, kterou lze použít do sladkých i slaných pokrmů, chutnají skvěle syrová, ale i tepelně upravená. A absolutní hvězdou se stávají v klasických i netradičních sladkých moučnících.
Tarte Tatin | Šťavnatý jablečný koláč s vanilkou | Nepečený jablečný dort s pudinkem a piškoty | Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami | Jablečná přesnídávka | Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy | Žemlovka s jablky, tvarohem a sněhem