návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Maritozzi

6 porcí
nad 2 hodiny
Maritozzi
Maritozzi Autor: Kublanka.cz
Maritozzi je tradiční italský dezert z Říma, který pečou nevěsty svým snoubencům, aby se nedůvěřiví jinoši ujistili, že jejich nastávající je ta pravá a jediná... A hlavně že umí dobře vařit:).
Reklama

Suroviny (6 porcí)

Poleva:

Náplň:

Reklama

Postup

  1. V misce smíchejte vlažnou vodu se sušeným droždím a 1 lžící medu. Nechte 10 minut odpočinout. Na hladině by se měla vytvořit pěna.
  2. Do větší mísy dejte prosátou mouku spolu s cukrem krupice, špetkou soli, nastrouhanou kůrou z pomeranče a promíchejte. Přidejte kostičky másla a prsty promněte tak, aby v mouce nezůstaly žádné větší kousky másla. Na závěr přidejte droždí spolu se žloutkem a vypracujte hladké těsto. Těsto ještě zhruba 5 minut prohněťte na lehce pomoučeném válu. Z těsta vytvarujte kouli, kterou vraťte do mísy, zakryjte ji potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (90–120 minut).
  3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, jemně ho prohněťte a rozdělte ho na 6 stejně velkých částí. Z každého kousku těsta vytvarujte oválnou bulku, kterou položte na plech vyložený pečicím papírem. Plech s bulkami zakryjte potravinářskou fólií a nechte je 30 minut kynout při pokojové teplotě.
  4. Bílek lehce prošlehejt vidličkou. Mírně nakynuté bulky případně dotvarujte a mašlovačkou potřete prošlehaným bílkem. Opět zakryjte potravinářskou fólií a nechte je kynout dalších 60 minut.
  5. Přibližně 30 minut před pečením si předehřejte troubu na 180 °C. Z nakynutých bulek velmi opatrně stáhněte potravinářskou fólii a dejte je péct do předehřáté trouby dozlatova (na 20 minut).
  6. Mezitím, co se pečou bulky, připravte polevu. Vodu přiveďte v menším hrnci k varu a ihned stáhněte z ohně. Do vařící vody okamžitě vsypte cukr krupici a za občasného míchání ho nechte zcela rozpustit. Nechte vychladnout.
  7. Jakmile jsou bulky upečené, okamžitě je potřete cukrovou polevou a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  8. V míse si vyšleháme vychlazenou šlehačku s cukrem moučka. Abychom nezanechali při manipulaci s bulkami otisky prstů na polevě, můžeme si ruce jemně navlhčit. Vychladlé bulky podélně nařízneme, jemně je nožem rozevřeme (můžeme vyříznout i malý klínek těsta) a s pomocí stěrky je naplníme vyšlehanou šlehačkou.
  9. Pro dokonale hladký povrch, setřeme přebytečné množství šlehačky jemně navlhčenou papírovou utěrkou. Maritozzi můžeme ještě ozdobit s pomocí cukrářského sáčku zbylou šlehačkou.
  10. Podáváme jemně pocukrované cukrem moučka.
Reklama

Maritozzi Foto:

Maritozzi, foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama