Najděte si recept
Reklama
Krémová čočka se špenátem
4–6 porce
do 1 hodiny

Máte občas opravdu chuť na čočku, ale s párkem a vejci jste ji měli už mnohokrát? Vyzkoušejte tuto krémovou se špenátem. Je bezmasá, ale pokud to bez něj nezvládnete, můžete ji zkusit doplnit natrhaným kuřecím masem.
Suroviny (4–6 porce)
- Máslo 2 lžíce
- žlutá cibule nakrájená na kostičky 1/2 ks
- mrkev oloupaná a nakrájená 2 ks
- řapíkatý celer, nakrájený 2 řapíky
- suché bílé vino 1/2 hrnku
- neuvařená čočka, propláchnutá 2 hrnky
- brambory, nakrájené 2 ks (asi 1 hrnek)
- kuřecí vývar 4 hrnky
- Bobkový list 1 ks
- snítky čerstvé petrželky
- snítky čerstvého tymiánu
- Smetana 1/2 hrnku
- čerstvý baby špenát 3–4 hrnky
- sůl, pepř
- olivový olej a vinný ocet z červeného vína na ozdobu
Postup
- Rozpusťte máslo v hrnci na středním plameni.
- Přidejte cibuli, mrkev, celer a restujte 10 minut. Poté pomalu přilévejte víno a seškrábněte připečeniny ze dna hrnce.
- Přidejte čočku, brambory a vývar. Svažte k sobě bobkový list, snítky petrželky, tymiánu a vložte do hrnce.
- Za občasného míchání vařte 30–45 minut, během vaření můžete případně přilévat i vývar (horkou vodu), kdyby se voda příliš rychle vyvařila, ale nepřehánějte to (čočka musí být v tekutině ponořená jen lehce).
- Jakmile je obojí měkké, brambory jemně rozmačkejte do krémovější konzistence.
- Vyndejte svázané bylinky a přidejte smetanu a špenát. Promíchejte a dochuťte solí, pepřem.
- Servírujte zakápnuté olivovým olejem a vinným octem.
Krémová čočka se špenátem, foto: pinchofyum.com