návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Křehký koláč s jablky

Hodnoceno: 0x
do 2 hodin
Křehký koláč s jablky
Autor: Pěkně vypečený blog Křehký koláč s jablky
Máte velké zásoby jablek? Tak to musíte vyzkoušet tento famózní jablečný koláč – podzimní sladké chutě jedna báseň! :)

Postup

  1. Mouku smíchejte s cukrem, solí a kousky másla, přidejte žloutek a ručně vytvořte drobenku.
  2. K ní přidejte vodu a ručně vypracujte hladké těsto. Rozdělte na dvě přibližně stejné části a každou část zabalte zvlášť do potravinářské fólie. Těsto takto nechte v lednici odpočinout přibližně hodinu.
  3. Mezitím si připravte náplň do koláče. Pět jablek oloupejte, rozpulte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké měsíčky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte jablka, třtinový a vanilkový cukr, skořici a hřebíček.
  4. Společně vše promíchejte a zalijte trochou vody. Za občasného míchání nechte jablíčka povařit zhruba 5–10 minut nebo dokud kolem nich nezůstane hustá šťáva, pak odstavte a vyndejte z nich hřebíček.
  5. Troubu předehřejte na 170 °C. Na moukou posypané ploše rozválejte jednu část těsta a pomocí válečku jej přeneste do připravené formy. Přebytečné těsto odřízněte a upravte, pak ho propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír a zatižte fazolemi. Takto těsto pečte v předehřáté troubě 10 minut.
  6. Než se těsto předpeče, připravte si zbytek jablek. Oloupejte je, rozpulte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na tenké měsíčky. Opatrně je promíchejte s půlkou lžíce vanilkového cukru a citronovou šťávou. Zbytek těsta opět rozválejte na moukou posypané ploše a nakrájejte na tenké proužky (ze zbytků těsta můžete vykrájet libovolné tvary na dozdobení).
  7. Po deseti minutách vytáhněte těsto z trouby a odstraňte z něj pečicí papír s fazolemi. Na částečně předpečený korpus rozprostřete připravenou směs jablek, které jste vařili, na ni poklaďte jablka čerstvá a zasypejte ořechy.
  8. Poté už jen dozdobte nařezanými proužky těsta, potřete rozšlehaným vejcem a pečte dalších 40 minut na 170 °C. Deset minut před koncem pečení teplotu snížte na 160 °C.
  9. Jakmile je koláč hotový, nechte ho vystydnout a pak zaprašte moučkovým cukrem.

Křehký koláč s jablky 2 Foto:

Křehký koláč s jablky 3 Foto: Křehký koláč s jablky; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let