Suroviny
- pomeranč (chemicky neošetřené ) 2 ks
- olivový olej (mild) 80 ml
- hladká mouka 120 g
- mandlová mouka 120 g
- mandlové plátky 45 g
- vejce 4 ks
- cukr krupice 200 g
- olivový olej (na vymazání formy)
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup přípravy
- Celé pomeranče (včetně kůry) nasekejte nahrubo a vložte do nádoby mixéru na smoothie. Několika pulzy je rozmixujte na pyré. Přilijte olivový olej a dále mixujte, aby se vše spojilo.
- Ve velké míse smíchejte mouku, mandlovou moučku a prášek do pečiva. Dobře vmíchejte pomerančové pyré.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plátky mandlí vsypte na plech a pečte je v rozehřívající se troubě zhruba 7 minut dozlatova, občas je zkontrolujte, ať se nespálí. Dortovou rozevírací formu o průměru 22 cm vymažte olejem a vyložte pečicím papírem.
- V misce ušlehejte vejce do světlé pěny. Za stálého šlehání postupně přisypávejte cukr a šlehejte do zhoustnutí, trvá to zhruba 15 minut. Nadvakrát pěnu zlehka zapracujte do pomerančové směsi.
- Těsto vlijte do připravené formy a pečte 50 minut v předehřáté troubě. Propečenost vyzkoušejte špejlí – zapíchněte ji do těsta a vytáhněte, je-li suchá a čistá, koláč je upečený.
- Nechte koláč chladnout 10 minut ve formě, poté ho vyjměte, položte na mřížku a posypte opečenými mandlovými lupínky. Po vychladnutí koláč štědře poprašte moučkovým cukrem.
Italský koláč s olivovým olejem a pomeranči 2 Zdroj: Kuchařka dona Corleona