zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Italský koláč s olivovým olejem a pomeranči
Autor: Kuchařka dona Corleona Italský koláč s olivovým olejem a pomeranči

Italský koláč s olivovým olejem a pomeranči

Hodnoceno: 4x
Tento koláč obsahuje dvě suroviny, které se v kmotrovské trilogii objevují nejčastěji: olivový olej a pomeranče. Použití olivového oleje namísto másla je v Itálii naprosto běžné, v tomto receptu však zapomeňte na extra panenský, koláči by dodal příliš silné olivové aroma. Opečené mandle se postarají o skvělý první dojem – na pohled i na chuť, vždyť křupnutí ve spojení se sladkým nadýchaným těstem s citrusovou vůní zcela splňuje představu o svěžím italském dezertu.
do 1,5 hodiny
1 koláč porce

reklama

Postup

  1. Celé pomeranče (včetně kůry) nasekejte nahrubo a vložte do nádoby mixéru na smoothie. Několika pulzy je rozmixujte na pyré. Přilijte olivový olej a dále mixujte, aby se vše spojilo.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, mandlovou moučku a prášek do pečiva. Dobře vmíchejte pomerančové pyré.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C. Plátky mandlí vsypte na plech a pečte je v rozehřívající se troubě zhruba 7 minut dozlatova, občas je zkontrolujte, ať se nespálí. Dortovou rozevírací formu o průměru 22 cm vymažte olejem a vyložte pečicím papírem.
  4. V misce ušlehejte vejce do světlé pěny. Za stálého šlehání postupně přisypávejte cukr a šlehejte do zhoustnutí, trvá to zhruba 15 minut. Nadvakrát pěnu zlehka zapracujte do pomerančové směsi. 
  5. Těsto vlijte do připravené formy a pečte 50 minut v předehřáté troubě. Propečenost vyzkoušejte špejlí – zapíchněte ji do těsta a vytáhněte, je-li suchá a čistá, koláč je upečený. 
  6. Nechte koláč chladnout 10 minut ve formě, poté ho vyjměte, položte na mřížku a posypte opečenými mandlovými lupínky. Po vychladnutí koláč štědře poprašte moučkovým cukrem.
Italský koláč s olivovým olejem a pomeranči
Autor: Kuchařka dona Corleona Italský koláč s olivovým olejem a pomeranči

reklama

Kuchařka rodiny Dona Corleona

První díl trilogie Kmotr se stal kasovním trhákem ihned po premiéře v roce 1972. Režisér Francis Ford Coppola ho natočil podle románu Kmotr italsko-amerického autora Maria Puza a věrně na plátno převedl mafiánskou rodinu v New Yorku a spletité vztahy v italské a americko-italské kultuře. Jídlo patří ke stěžejním motivům, objevuje se zpravidla ve chvílích, kdy se rodiny scházejí. Tato nevšední kuchařka pečlivě popisuje autentické italské a italsko-americké pokrmy, které klan Corleonů s oblibou jí a objevují se ve filmu. Záleží jen na vás, jestli se budete nejdříve dívat nebo vařit, obojí rozhodně stojí za to. 

Vydalo nakladatelství Slovart.

Související témata: olivový olej , pomeranč , Sladké , Italská kuchyně