Italský koláč s olivovým olejem a pomeranči

Moje hodnocení
10x

Tento koláč obsahuje dvě suroviny, které se v kmotrovské trilogii objevují nejčastěji: olivový olej a pomeranče. Použití olivového oleje namísto másla je v Itálii naprosto běžné, v tomto receptu však zapomeňte na extra panenský, koláči by dodal příliš silné olivové aroma. Opečené mandle se postarají o skvělý první dojem – na pohled i na chuť, vždyť křupnutí ve spojení se sladkým nadýchaným těstem s citrusovou vůní zcela splňuje představu o svěžím italském dezertu.

1 porce
90 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Celé pomeranče (včetně kůry) nasekejte nahrubo a vložte do nádoby mixéru na smoothie. Několika pulzy je rozmixujte na pyré. Přilijte olivový olej a dále mixujte, aby se vše spojilo.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, mandlovou moučku a prášek do pečiva. Dobře vmíchejte pomerančové pyré.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C. Plátky mandlí vsypte na plech a pečte je v rozehřívající se troubě zhruba 7 minut dozlatova, občas je zkontrolujte, ať se nespálí. Dortovou rozevírací formu o průměru 22 cm vymažte olejem a vyložte pečicím papírem.
  4. V misce ušlehejte vejce do světlé pěny. Za stálého šlehání postupně přisypávejte cukr a šlehejte do zhoustnutí, trvá to zhruba 15 minut. Nadvakrát pěnu zlehka zapracujte do pomerančové směsi.
  5. Těsto vlijte do připravené formy a pečte 50 minut v předehřáté troubě. Propečenost vyzkoušejte špejlí – zapíchněte ji do těsta a vytáhněte, je-li suchá a čistá, koláč je upečený.
  6. Nechte koláč chladnout 10 minut ve formě, poté ho vyjměte, položte na mřížku a posypte opečenými mandlovými lupínky. Po vychladnutí koláč štědře poprašte moučkovým cukrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty