Suroviny
- sušenky (celozrnné ) 230 g
- máslo 120 g
- kardamom (mletý ) 1/2 lžičky
- sýr (čerstvý přírodní nebo smetanový) 350 g
- třtinový cukr 100 g
- smetana na vaření 2 lžíce
- vejce 1 ks
- Dýňové pyré (viz níže) 250 g
- skořice (mletá ) 1/4 lžičky
Článek
18 variací na téma cheesecake
Cheesecake v našich končinách zdomácněl a patří mezi nejoblíbenější dorty. Není divu, příprava je jednoduchá, recepty se dají obměňovat podle sezony a pohrát se dá i s...
Postup přípravy
- Dortovou formu o průměru 24–26 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte v robotu nebo v plastovém sáčku válečkem. Máslo rozehřejte, přisypte sušenkové drobky, kardamom a zázvor, promíchejte a upěchujte do dortové formy. Pomocí obrácené strany lžíce nebo dlaní uhlaďte povrch a vytvarujte nižší okraje. Formu uložte do ledničky.
- Sýr vyšlehejte s cukrem, smetanou a vejcem. Třetinu krému promíchejte s dýňovým pyré a skořicí.
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C. Do formy rozetřete na dno neochucený krém, navrch dejte dýňový krém a vidličkou obě vrstvy lehce promíchejte. Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 45–55 minut, až se střed koláče jen jemně chvěje. Vypněte troubu a koláč v ní nechte zchladnout, aby se nepotrhal.