návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Dýňový cheesecake

Hodnoceno: 0x
1 koláč porce
do 1,5 hodiny
Dýňový cheesecake
Autor: kuchařka Dokonalá dýně Dýňový cheesecake
Nefalšovaná americká kráska – buclatá dýně proměněná v hebounký lehounký krémový dortík. Dýně náplň nejen nádherně obarví, ale dodá jí i hutnější konzistenci a lehčí chuť. Nebojte se experimentovat s kořením nebo podáváním – se šlehačkou, řeckým jogurtem nebo s čokoládovou polevou.

Článek

18 variací na téma cheesecake Foto:

18 variací na téma cheesecake

Cheesecake v našich končinách zdomácněl a patří mezi nejoblíbenější dorty. Není divu, příprava je jednoduchá, recepty se dají obměňovat podle sezony a pohrát se dá i s...

Postup

  1. Dortovou formu o průměru 24–26 cm vyložte pečicím papírem. Sušenky rozdrťte v robotu nebo v plastovém sáčku válečkem. Máslo rozehřejte, přisypte sušenkové drobky, kardamom a zázvor, promíchejte a upěchujte do dortové formy. Pomocí obrácené strany lžíce nebo dlaní uhlaďte povrch a vytvarujte nižší okraje. Formu uložte do ledničky.
  2. Sýr vyšlehejte s cukrem, smetanou a vejcem. Třetinu krému promíchejte s dýňovým pyré a skořicí.
  3. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C. Do formy rozetřete na dno neochucený krém, navrch dejte dýňový krém a vidličkou obě vrstvy lehce promíchejte. Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 45–55 minut, až se střed koláče jen jemně chvěje. Vypněte troubu a koláč v ní nechte zchladnout, aby se nepotrhal.

PRIMA TIP: Základem úspěchu je správně vybraný čerstvý přírodní nebo smetanový sýr. V USA se používá zpravidla Philadelphia, u nás ji perfektně zastoupí Lučina. Pokud se vám zdá moc drahá, použijte plnotučný tvaroh z vaničky, slijte tekutinu a do náplně zašlehejte o jedno vejce navíc.

Dýňové pyré

Základ většiny dýňových sladkostí i skvělý způsob zpracování přebytků. Pyré můžete skladovat pět dní v lednici nebo tři měsíce v mrazáku. A pokud ho zavaříte zhruba 20 minut při 80 °C, vydrží až do další sklizně.

NA 500 G / PŘÍPRAVA: 45–60 MINUT

Dýňové pyré Foto:

Potřebujete asi 1 kg dýně

1. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C. Dýni omyjte, osušte a velkým ostrým nožem ji rozkrojte na dvě poloviny. Lžící odstraňte semena. Velké dýně rozkrájejte na menší dílky, menší nechte na poloviny nebo čtvrtiny a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem řeznou plochou dolů, aby se dužnina nespálila nebo příliš neztmavla.

2. Dýni pečte 35–55 minut dle velikosti doměkka, dužinu snadno vyjmete vidličkou. Nechte dýni zchladnout, pak dužinu vydlabejte lžící a rozmixujte tyčovým mixérem.

PRIMA TIP: Na pyré do moučníků či polévek se nejlépe hodí sladké druhy jako muškátová nebo máslová dýně. Kdo má rád výraznější chuť, zvolí hokkaido nebo turecký turban.

Dokonalá dýně Foto:

Dokonalá dýně

Anna Walzová

Dýně získává stále větší oblibu i v našich zeměpisných šířkách, ale dýňová polévka nebo pečená dýně ve směsi zeleniny už začíná nudit. Naštěstí přichází Anna Walzová se svojí kuchařkou Dokonalá dýně, ve které představuje zajímavé recepty z této oranžové krásky na celý rok. Můžete z ní upéct chleba, nebo dezert, připravit mnohachodový oběd i si odpočinout při kávě. S dýní nuda rozhodně nehrozí.

Vydalo nakladatelství Esence.