Focaccia
- hladká mouka 500 g
- voda 350 ml
- droždí kostka
- olivový olej 2 PL
- petržel
- sůl
Křenová pěna
- šlehačka 250 ml
- slanina 6 plátků
- křen 2 PL
- mascarpone 2 PL
- crème fraîche
- maldonská uzená sůl
Salátek
Postup přípravy
Focaccia
- Kostku droždí rozdrobíme a rozmícháme ve 350–400 ml vody. Přidáme dvě lžíce olivového oleje, osolíme, opepříme a přidáme půl kila hladké mouky. Zamícháme a přidáme nasekanou pažitku a trouchu nasekané petržele.
- Necháme kynout 45–60 minut. Po vykynutí si připravíme plech s pečicím papírem, který zakápneme olivovým olejem a na to dáme dva bochníky, které posypeme zauzenou maldonskou solí, pečeme na 210 °C 15–20 minut.
Křenová pěna
- Plátky slaniny dáme na pečicí papír a pečeme v troubě. Poté slaninu nakrájíme nadrobno. Do šlehačky přidáme smetanový sýr, nastrouhaný zázvor a vyšleháme, dochutíme a dáme do zdobícího sáčku.
- Pečivo si pokrájíme na plátky, ozdobíme křenovou pěnou a plátky vypečené slaniny. Podáváme se salátkem z listových salátů, ochucený dresinkem.
Autor receptu: Iva Sarauerová