Suroviny
- hovězí plec 700 g
- anglická slanina 120 g
- olivový olej 40-50 ml
- mrkev 120 g
- šalotka 100 g
- rajský protlak 2 PL
- hladká mouka 1 PL
- rozmarýn 1 snítka
- tymián 1 snítka
- bobkový list 1
- česnek 2 stroužky
- červené víno 400 ml
- hovězí vývar 1 l
- šalotka 12
- žampiony 20
- máslo 40 g
- med 1 ML
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- brambory
Postup přípravy
- Maso nakrájíme na kostky velké asi 5 cm. 90 g slaniny a mrkev nakrájíme na malinké kostičky, asi 0,5 cm velké. Šalotku nakrájíme nadrobno. Troubu předehřejeme na 160 ⁰C. Rozpálíme velký hrnec (s kovovými uchy, který se dá dát do trouby) a vložíme do něj 90 g pokrájené slaniny, za stálého míchání necháme pustit tuk. Bude to trvat necelé 2 minuty.
- Poté přilijeme olej, rozpálíme a vložíme do hrnce maso a opečeme ze všech stran. Pokud maso pustí vodu, vyvaříme jí. Zbyde trochu tuku a maso začne lehce chytat barvu. Osolíme a opepřeme. Přidáme nakrájenou mrkev a 5 minut za stálého míchání opékáme. Přidáme nakrájenou šalotku a opět opékáme 5 minut. Během opékání občas promícháme.
- Když se zelenina opeče, přidáme protlak a minutu promícháváme. Poté zasypeme moukou a za stálého míchání opékáme 1–2 minuty. Přilijeme víno, přidáme tymián, rozmarýn a bobkový list. Přidáme ještě trochu soli a pepře. Necháme víno odvařit na polovinu.
- Během vaření občas promícháváme. Když se svaří víno, přilijeme vývar. Přikryjeme poklicí, přivedeme k varu a vložíme do trouby. Pečeme 1 hodinu. Pak hrnec odklopíme a pečeme ještě půl hodiny.
- Maso vyndáme z hrnce a omáčku svaříme na polovinu. Propasírujeme a přidáme k masu. Ze žampionů odkrojíme nožičky. Šalotky oloupeme. Ve dvou kastrůlcích nebo pánvích rozehřejeme kousek másla. Do jedné vložíme žampiony, do druhé cibulky spolu se lžičkou medu.
- Když se začnou žampiony i cibulky zbarvovat, podlijeme vodou. Dusíme asi 5 minut. Zbylou slaninu nakrájíme na hranolky a necháme vypéct na pánvi. Na talíři posypeme maso žampiony, cibulkami a slaninou. Podáváme se šťouchaným bramborem nebo s pečivem.
Autor receptu: Jiřina Hajdekrová