Bramborová sláma
Postup přípravy
- Nejprve odřízneme z pórku dolní a horní část, takže nám zůstane část prostřední. Pórek nakrájíme najemno a dáme restovat se 150 g másla. Nakrájíme si brambory a šalotku na menší kousky a přidáme k pórku restovat na 2–3 minuty. Poté zalijeme zeleninovým vývarem a dáme vařit na 20 minut. Pak přilijeme smetanu, promícháme, osolíme a opepříme dle chuti, přidáme zbytek másla. Polévku rozmixujeme dohladka.
- Bramborová sláma: Brambory nakrájíme na plátky a pak na tenké hranolky, dáme dozlatova osmažit do fritovacího hrnce. Servírujeme tak, že na talíř dáme kopeček mascarpone, na něj bramborovou slámu jako na ostrůvek, který můžeme ozdobit něčím zeleným, a kolem nalijeme polévku.
Autor receptu: Pavel Adamec