Suroviny
- anglická slanina 200 g
- řapíkatý celer 3 řapíky
- cibule 2
- brambory
- česnek 3 stroužky
- máslo
- olej kapka
- smetana na vaření 1
- mléko 500 ml
- zeleninový vývar 500 ml
- hladká mouka 2 PL
- drcený kmín
- koření na kuře
- čedar (strouhaný)
- jarní cibulka (na ozdobu)
- sůl
- pepř
Postup
Oloupeme brambory, cibuli a česnek. Celer, brambory, cibuli a slaninu nakrájíme na malé kostky. V hrnci na kapce oleje osmahneme slaninu dozlatova, až bude křupavá. Poté ji vyndáme na talíř stranou. Na výpek ze slaniny přidáme nakrájenou cibuli a celer. Občas promícháme a necháme smažit 10-15 minut na slabém ohni, dokud zelenina nezměkne.
Po 10-15 minutách přidáme dvě lžíce másla, necháme ho rozpustit a pak přimícháme dvě lžíce hladké mouky. Mícháme, dokud se vše dobře nespojí. Přidáme nakrájené brambory a rovnou zalijeme smetanou, mlékem a zeleninovým vývarem. Dobře promícháme, přikryjeme poklicí a necháme vařit. Během vaření přidáme všechno koření a česnek, který si promačkáme přes česnekový lis.
Vaříme cca 20 minut na mírném ohni, nebo dokud brambory nezměknou. Občas promícháme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Jakmile jsou brambory měkké a polévka dostatečně hustá, přidáme dvě hrsti strouhaného čedaru a zpátky vrátíme slaninu, kterou jsme si odložili na začátku (ale pozor, nechte si trochu slaniny na ozdobu!).
Polévku podáváme s trochou slaniny navrchu, nakrájenou jarní cibulkou a strouhaným čedarem.
Autorka receptu: Beáta Králová