Suroviny
Postup přípravy
Na paštiku si orestujeme na sádle česnek, cibuli se špekem, přidáme nakrájená a očistěná játra. Nesolíme!
Oloupanou hrušku povaříme ne úplně doměkka a nakrájíme na menší kostky.
Rozmixujeme játra, sůl, pepř, majoránku, muškátový oříšek s půlkou kelímku smetany na šlehání. Do pastovité hmoty přidáme 4 cl rumu, kostky hrušky a zamícháme. Pastu dáme do připravené formy nebo misky, rozpustíme si 3 lžíce másla a 3 lžíce dobrého domácího sádla. Paštiku tím zalijeme, navrch můžeme dát zbytek hrušky a dáme vychladit do lednice nejméně na tři hodiny.
Palici česneku podélně rozřízneme, obě strany posolíme, na pečicí papír dáme pár kapek olivového oleje, vytřeme česnekem a dáme na 20 minut do trouby péct na 180 stupňů Celsia.
Celer a mrkev si nakrájíme na tyčky. Ty máčíme v dipu: do zakysané smetany nakapeme pár kapek citrónu, přidáme trochu nasekané petrželky, sůl, barevný pepř a zamícháme.