Bulky
- hladká mouka 250 g
- cukr krupice 50 g
- voda (vlažná) 125 ml
- sušené droždí 6 g
- med 1 lžíce
- máslo (změklé) 40 g
- vejce 1 ks
- pomerančová kůra 1 ks
- sůl 1 špetka
Poleva
- voda 50 ml
- cukr krupice 75 g
Náplň
- šlehačka (šlehačka 40%) 500 ml
- moučkový cukr (cukr moučka) 25 g
Postup přípravy
- V misce smíchejte vlažnou vodu se sušeným droždím a 1 lžící medu. Nechte 10 minut odpočinout. Na hladině by se měla vytvořit pěna.
- Do větší mísy dejte prosátou mouku spolu s cukrem krupice, špetkou soli, nastrouhanou kůrou z pomeranče a promíchejte. Přidejte kostičky másla a prsty promněte tak, aby v mouce nezůstaly žádné větší kousky másla. Na závěr přidejte droždí spolu se žloutkem a vypracujte hladké těsto. Těsto ještě zhruba 5 minut prohněťte na lehce pomoučeném válu. Z těsta vytvarujte kouli, kterou vraťte do mísy, zakryjte ji potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (90–120 minut).
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, jemně ho prohněťte a rozdělte ho na 6 stejně velkých částí. Z každého kousku těsta vytvarujte oválnou bulku, kterou položte na plech vyložený pečicím papírem. Plech s bulkami zakryjte potravinářskou fólií a nechte je 30 minut kynout při pokojové teplotě.
- Bílek lehce prošlehejt vidličkou. Mírně nakynuté bulky případně dotvarujte a mašlovačkou potřete prošlehaným bílkem. Opět zakryjte potravinářskou fólií a nechte je kynout dalších 60 minut.
- Přibližně 30 minut před pečením si předehřejte troubu na 180 °C. Z nakynutých bulek velmi opatrně stáhněte potravinářskou fólii a dejte je péct do předehřáté trouby dozlatova (na 20 minut).
- Mezitím, co se pečou bulky, připravte polevu. Vodu přiveďte v menším hrnci k varu a ihned stáhněte z ohně. Do vařící vody okamžitě vsypte cukr krupici a za občasného míchání ho nechte zcela rozpustit. Nechte vychladnout.
- Jakmile jsou bulky upečené, okamžitě je potřete cukrovou polevou a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
- V míse si vyšleháme vychlazenou šlehačku s cukrem moučka. Abychom nezanechali při manipulaci s bulkami otisky prstů na polevě, můžeme si ruce jemně navlhčit. Vychladlé bulky podélně nařízneme, jemně je nožem rozevřeme (můžeme vyříznout i malý klínek těsta) a s pomocí stěrky je naplníme vyšlehanou šlehačkou.
- Pro dokonale hladký povrch, setřeme přebytečné množství šlehačky jemně navlhčenou papírovou utěrkou. Maritozzi můžeme ještě ozdobit s pomocí cukrářského sáčku zbylou šlehačkou.
- Podáváme jemně pocukrované cukrem moučka.