Teplo domova, perník a káva. Kam až sahají kořeny této typické české sladkosti?
Zdroj: iStock
Teplo domova, perník a káva. Kam až sahají kořeny této typické české sladkosti?
Zdroj:
iStock
Venku je pěkná zima, všechna města po večerech rozsvěcují vánoční světýlka a doma to začíná vonět právě po perníku! Tato tradiční česká vůně vás může inspirovat nejen při pečení, ale i během vaření a popíjení kávy. Výsledkem je zimní atmosféra jako z oblíbené kavárny, kterou si rádi užijete sami i s přáteli.
Perník, aneb český symbol zimy a sladká tradice
První písemné zmínky o perníku v Čechách sahají do 14. století, i když se k nám dostal nejspíš už o století dřív. Tehdy se pečivo z medu, mouky a aromatického koření začalo objevovat na trzích v Praze i Pardubicích. Právě z pardubického perníku se později stal pojem nejen u nás, ale i v zahraničí. Receptury se dědily z generace na generaci, a jak už to v Čechách bývá, každý dům měl svou vlastní variantu. Nyní si bez vůně perníku neumíme zimu představit – připomíná nám domov, klid a v mnoha případech i dětství.
Chcete se dozvědět o historii perníčků ještě víc? Přečtěte si náš další článek, který navodí tu pravou sváteční atmosféru:
Ať už ve formě buchty, cukroví, svíček nebo tělových krémů, kombinace skořice, hřebíčku, zázvoru a mnohdy i dalšího koření se z kuchyní každoročně line skoro všude. Proto není divu, že se tyto tóny koření dokonale snoubí i s jemnou chutí kávy.
Rituál během chladných dní
V období, kdy svítí slunce jen krátce a ne každému se chce ven do zimy, přichází ideální chvíle dopřát si malý rituál. Někdo zapaluje svíčky, jiní si zalezou pod deku ke knize nebo filmu. Jedna věc je však pro zimní hygge typická – voňavá káva. Abychom ji ovšem dotáhli do nejmenšího detailu, stačí například do oblíbené kávy, ať už teplé či ledové, přidat lžíci domácího perníkového sirupu.
V okamžiku tak získáte nápoj s vůní exotického koření, který potěší smysly a navodí atmosféru zimních dní. Ať už si ho vychutnáte zabalení v dece nebo při setkání s přáteli, je to jednoduchý způsob, jak si dopřát kousek kavárenského luxusu doma, navíc z poctivých domácích surovin.
Chcete si upéct perníčky podle videoreceptu? Máme ho pro vás!
Kompletní recept najdete ZDE: Vánoční perníčky s medem
Jak na domácí Gingerbread latté?
Samozřejmě je velmi jednoduché dojít si do obchodu pro perníkový sirup, to není žádné umění. Ovšem na domácí verzi přece jen něco je. Jakýkoliv domácí produkt automaticky chutná lépe a výrazněji.
Čím to je? Bezesporu láskou, kterou do vaření a pečení vkládáme. Pokud tedy plánujete tuto zimu vytvořit domácí perníkový sirup, přicházíme vám naproti s receptem. Budete potřebovat následující:
Suroviny:
250 ml vody
200 g třtinového cukru
1 lžička skořice
½ lžičky zázvoru
½ lžičky mletého hřebíčku
½ lžičky muškátového oříšku
½ lžičky vanilkového extraktu (volitelné)
oblíbená káva
Gingerbread latte
Zdroj: iStock
Gingerbread latte
Zdroj:
iStock
Postup přípravy: V malém hrnci přiveďte vodu s cukrem k varu a směs míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté přidejte všechny druhy koření a nechte na mírném ohni vařit přibližně 10 minut. Následně směs stáhněte z plotny a přeceďte přes jemné sítko do vhodné nádoby. V tu chvíli máte hotovo a můžete dle nálady přidávat do kávy. Sirup ovšem doporučujeme uchovávat v lednici.
Espresso Martini do chladných dní
Pro ty, kteří si rádi dopřejí něco speciálního, máme dobrou zprávu. Sirup lze využít i do oblíbených koktejlů. Smíchejte espresso, vodku a kávový likér, přidejte lžíci perníkového sirupu a lehce protřepejte v shakeru s ledem. Výsledkem je Gingerbread Espresso Martini – elegantní drink, který pohladí chuťové buňky i v nejchladnějších dnech.
Zdroj: Hell Ice Coffee; zdroj foto: iStock
A pokud byste chtěli upéct klasický perník na plech, máme pro vás videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Hrnkový perník s čokoládovou polevou