Existuje nepřeberné množství těstovin. Údajně jsou považovány za jednu z nejchutnějších potravin konzumovaných napříč všemi věkovými kategoriemi. Každý druh těstovin se hodí na trochu jiné servírování, protože mají různé vlastnosti. Na některých dobře drží omáčka, jiné jsou drobnější nebo tenké a lépe se smíchají s ostatními ingrediencemi. Podívejte se, jak správně podávat těchto 8 nejběžnějších druhů těstovin.
Jak správně párovat 8 nejběžnějších druhů těstovin s omáčkami
Snad v každé domácnosti se najde alespoň jedno balení těstovin, které se hodí na přípravu rychlé večeře.
- špagety
- fettuccine
- tagliatelle
- elbow macaroni
- fusilli
- farfalle
- penne
- lasagne
Špagety
Nejoblíbenějším druhem těstovin jsou bezesporu špagety. Milují je dospělí, ale i děti, které nedají dopustit na klasiku s kečupem a strouhaným sýrem. Jsou dostupné ve většině restaurací nabízejících těstoviny ve svém jídelním menu.
Nejlepší omáčky ke špagetám
Tradičně se špagety podávají v úpravě aglio olio. Jednoduchá omáčka z oleje, česneku a chilli papriček chutná v kombinaci se špagetami nejlépe. Postupem času se do neapolského receptu začal používat sýr pecorino.
Špagety v úpravě alla carbonara jsou jedním z nejoblíbenějších italských receptů, a to především tradiční verze bez smetany. Tato jednoduchá omáčka z vajec, slaniny a sýra se připravovala zejména v chudší italské vrstvě, která potřebovala sílu na tvrdou práci.
Připravte si dokonalé spaghetti carbonara podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Fettuccine
Dlouhé nudle jsou širší a placatější než špagety. Fettuccine je typ těstovin, který obvykle najdete ve většině restaurací. Často se připravují i doma, neboť jejich výroba je jednodušší než u jiných druhů. Nejlépe se hodí k mořským plodům, kuřecímu masu nebo k smetanové omáčce Alfredo.
Nejlepší omáčky k fettuccine
Těstoviny fettuccine jsou chutné ve spojení se smetanovými omáčkami. A protože se vyrábějí jako dlouhé nudle, dobře propojí i řídké omáčky. Snadno nasáknou jejich chutě.
Tagliatelle
Dlouhé těstoviny zamotané v klubíčku nápadně připomínají zmíněné fettuccine. Jsou však o něco širší. Tyto těstoviny jsou zčásti známé také pro svůj romantický vznik. Tato verze byla sice vyvrácena, v roce 1847 se však věřilo, že tagliatelle vznikly, když se jeden kuchař rozhodl poctít svou nevěstu novým druhem těstovin na počest jejích dlouhých blond vlasů.
Nejlepší omáčky k tagliatelle
Italská kuchyně tagliatelle tradičně servíruje s boloňskou omáčkou. Všechny druhy masových omáček se hodí právě k tomuto druhu.
Inspirujte se naprosto dokonalým receptem na boloňskou omáčku krok za krokem podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Elbow macaroni
Pod možná ne úplně známým názvem se ukrývají klasická kolínka, která jsou v naší zemi rozhodně tradičně oblíbeným typem těstovin. Jejich hlavní výhodou je, že jsou dutá a krátká. Na rozdíl od předchozích druhů se vaří o něco déle, ale české rodiny na ně nedají dopustit.
Nejlepší omáčky ke kolínkům
Připravují se z nich saláty, zapečené těstoviny a skvěle chutnají v kombinaci s kuřetem na paprice a rajskou omáčkou. Jsou také oblíbené v receptu na americké Mac and Cheese.
Fusilli
Těstoviny připomínají spirálky a rozhodně se řadí mezi oblíbené druhy. Dobře na nich drží omáčky a kousky zeleniny, protože mají mnoho různých ohybů. Lépe tak absorbují všechny přidané chutě.
Nejlepší omáčky k fusilli
Fusilli jsou oblíbené v kombinaci s masovou omáčkou nebo chilli červenou omáčkou a klobásou. Dobře se také hodí k lehkým omáčkám z mořských plodů, které jsou buď na smetanové, nebo olejové bázi.
Farfalle
Tento druh je známý také jako mašličky a v Česku se často objevuje na talíři i ve formě těstovinového salátu. Vaření mašliček trvá 10 až 12 minut.
Nejlepší omáčky k farfalle
Jedná se o typ těstovin, ke kterému se nejlépe hodí omáčky s olivovým olejem, čerstvými rajčaty, máslem nebo sýrem.
Penne
Krátké duté trubičky jsou často podávané v zapečené formě. Jedná se po špagetách o nejčastěji nakupovaný druh těstovin v supermarketech. Tvar byl inspirován ptačím brkem. Díky velkému průměru a hrubému povrchu s vroubky jsou penne ideální pro udržení omáček na celém svém povrchu.
Nejlepší omáčky k penne
Nejoblíbenější kombinace k penne jsou vejce a špenát. Tento typ těstovin se také používá do salátů. Jedí se také jen s olivovým olejem, solí a pepřem s hromadou strouhaného sýra.
Lasagne
Tento druh těstovin se odlišuje od ostatních. Jedná se o velké obdélníkové pláty, které slouží k zapékání.
Nejlepší omáčky k lasagne
Lasagne dnes známe jako synonymum pro hotový zapečený pokrm. Tradičně se připravuje spolu s boloňskou omáčkou a bešamelem. Existují však i verze se špenátovou náplní a další zeleninové příchutě.
Vyzkoušejte recept na originální italské lasgane s ragú bolognese podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Zdroj: cbs19news
redaktorka FTV Prima