Suroviny
- makaróny (krátké ) 300 g
- plnotučné mléko 500 ml
- máslo 60 g
- hladká mouka 45 g
- muškátový oříšek
- čedar (vyzrálý nastrouhaný ) 250 g
- Gruyère (nastrouhaný) 125 g
- strouhanka 60 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Těstoviny uvařte podle návodu, slijte, propláchněte studenou vodou a po vykapání přemístěte do velké mísy.
- Následně si připravte bešamel: V jednom kastrolu na mírném plameni rozehřejte mléko a v dalším rozpusťte máslo. Do másla pak pomalu přisypávejte mouku a asi 2 minuty pečlivě šlehejte metličkou, dokud jíška trochu nezhnědne. Následně ji zašlehejte do mléka a přiveďte k mírnému varu. Za stálého míchání vařte asi 2 minuty, dokud nezačne houstnout. Hotový bešamel odstavte a dochuťte solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
- Spolu s oběma druhy sýra jej smíchejte s těstovinami, případně ještě osolte a opepřete a dejte do zapékací mísy. Posypte strouhankou a dejte asi na 25 minut péct. Po vyndání nechte trochu vychladnout a podávejte.