návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Makaróny se sýrem jako od italské babičky

Hodnoceno: 1x
4–6 porce
do 1 hodiny
Makaróny se sýrem jako od italské babičky
Autor: Rychlé večeře - Těstoviny Makaróny se sýrem jako od italské babičky
Domácím makarónům se sýrem se prostě nic nevyrovná. Tohle jídlo je rychlé samo o sobě, ale pokud si jeho přípravu chcete ještě více usnadnit, můžete použít předstrouhaný sýr.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Těstoviny uvařte podle návodu, slijte, propláchněte studenou vodou a po vykapání přemístěte do velké mísy.
  3. Následně si připravte bešamel: V jednom kastrolu na mírném plameni rozehřejte mléko a v dalším rozpusťte máslo. Do másla pak pomalu přisypávejte mouku a asi 2 minuty pečlivě šlehejte metličkou, dokud jíška trochu nezhnědne. Následně ji zašlehejte do mléka a přiveďte k mírnému varu. Za stálého míchání vařte asi 2 minuty, dokud nezačne houstnout. Hotový bešamel odstavte a dochuťte solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
  4. Spolu s oběma druhy sýra jej smíchejte s těstovinami, případně ještě osolte a opepřete a dejte do zapékací mísy. Posypte strouhankou a dejte asi na 25 minut péct. Po vyndání nechte trochu vychladnout a podávejte.

Rádi byste klasickému receptu dodali něco navíc? Vyberte si jeden z našich návrhů:

• SE ŠPENÁTEM A HOUBAMI: Na pánvi si rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a orestujte na něm 125 g žampionů pokrájených na plátky. Osolte a opepřete, a až houby trochu zezlátnou, přidejte několik velkých hrstí čerstvého listového špenátu. Restujte ještě asi 3 minuty, vmíchejte do těstovin spolu s bešamelem a sýrem a upečte podle receptu.

• MEXICKÉ: Místo sýra Gruyére použijte Pepper Jack s jalapeños, případně jiný druh s chilli papričkami nebo feferonkami. Spolu s bešamelem do těstovin přidejte čerstvý koriandr, vynechte strouhanku a podávejte s domácí salsou a avokádem.

• S KLOBÁSOU A PAPRIKOU: Na pánvi si rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a opečte na něm 250 g pikantní klobásy italského typu zbavené střívka. Po 6 minutách přidejte na kousky pokrájenou červenou papriku a ještě chvíli restujte, dokud trochu nezměkne. Pomocí děrované naběračky směs přemístěte k těstovinám s bešamelem a sýrem, dobře zamíchejte a upečte podle receptu.

• SE SLANINOU A KARAMELIZOVANOU CIBULÍ: Na středním plameni dokřupava orestujte několik plátků slaniny, kuchyňskou utěrkou z nich odsajte tuk, a až trochu vychladnou, rozlámejte je na kousky. Lžíci tuku z pánve si odeberte na později a zbytek slijte. Na omyté a osušené pánvi se zbylým tukem orestujte na nudličky nakrájenou žlutou cibuli, dokud nezesklovatí. Pak plamen ztlumte na minimum, nechte ji karamelizovat ještě asi 30 minut a často míchejte. Spolu se slaninou vmíchejte do těstovin s bešamelem a sýrem a upečte podle receptu.

Makaróny se sýrem jako od italské babičky  Foto: Makaróny se sýrem jako od italské babičky; foto: Rychlé večeře – Těstoviny

Rychlé večeře - Těstoviny Foto:

 

Těstoviny – rychlé večeře: Jídla pro každý den

Kate McMillan

Tato série kuchařek nabízí recepty na jednoduché, rychlé, přesto vynikající večeře pro kterýkoliv den v týdnu. Výběr receptů jistě potěší všechny věkové kategorie čtenářů. Těstoviny jsou ideální surovinou pro rychlé a chutné večer během pracovního týdne, ale i pro sváteční víkendy. Tato kniha nejenže nabízí celou řadu omáček – od Bolognese po Alfredo, ale naleznete zde také jednoduché instrukce a postup výroby vlastních těstovin. Řada originálních omáček vás jistě překvapí a potěší i vegetariány. Samozřejmě nemohou chybět tipy na chutné saláty jako přílohu.

Související témata: těstoviny , zapečené těstoviny